Tunelul carpian este o regiune între incheietura pumnului și palma delimitată de oasele carpiene. Prin acest tunel trec tendoanele unor mușchi și nervul median, ce conduce senzațiile de la primele 3 – 4 degete și coordoneaza contracția unor mușchi ai palmei. Acest tunel este inextensibil, iar ligamentul carpian transvers poate acționa ca o bandă compresivă pe nervul median.
Cauza Sindromului de Tunel Carpian
Sindromul de tunel carpian (STC)poate apărea dintr-o diversitate mare de cauze. Aceste cauze pot fi:
- poziții ocupaționale ale mâinii (folosirea tastaturii și a mouse-ului) sau folosirea excesivă a acesteia fapt ce poate induce, de multe ori, apariția compresiunii
- boli sistematice care pot favoriza apariția acestei patologii cum ar hipotiroidismul, diabetul zaharat, acromegalia, obezitatea, amiloidoza și insuficiența renală cronică.
- totodată, STC poate să apară după sau în sarcină, datorita modificărilor hormonale care duc la acumulări hidrice în exces în țesuturi
- alte cauze pot fi factorii ereditari, traumatismele de mână și antebraț (contuzii, luxații, fracturi), care favorizează sau chiar produc sindromul de tunel carpian, iar tumorile sau chistele sinoviale pot genera compresiuni în tunel.
Tratament
Există două tipuri de tratamente cel chirurgical și cel nechirurgical în funcție de stadiile bolii. Însă, singurul tratament eficient, care înlătură banda compresivă, este tratamentul chirurgical.
Cea mai indicată metodă, pe care o și recomand, este metoda miniminvaziva, deschisa, cu incizie minima (aproximativ 2 cm). Operația asigură o decompresie corectă și cicatrice aproape invizibilă după vindecare.
Pentru a afla mai multe, te invit să citești articolul meu complet accesând link-ul de mai jos:
https://www.bestetic.ro/sindromul-de-tunel-carpian-tratament/