Perioadele lungi de stat in casa pot modifica obiceiurile alimentare. Multi oameni tind sa consume mai multa mancare sau preparate care in mod obisnuit le servesc doar ocazional. Specialistii atrag atentia ca alimentatia este importanta si ca este un factor esential pentru mentinerea in stare optima a sanatatii organismului. In randurile urmatoare vom descoperi care sunt alimentele care nu trebuie sa lipseasca din camara in perioada de carantina.
Alimentele verzi
Alimentele verzi, de sezon, sunt sursa importanta de vitamina C, fier, minerale si compusi specifici care sustin sanatatea organismului. Ceapa verde, usturoiul verde, spanacul, leurda, salata de verde, stevia si urzicile sunt doar cateva dintre bogatiile primaverii care se gasesc din belsug in piete. In afara de gustul proaspat crocant, aceste alimente au proprietati depurative, mineralizante, vitaminizate si nu numai. Sunt sunt sursa importanta de fier, zinc, magneziu si vitamina C. Au rol imunostimulator puternic si intaresc organismul sa faca fata in lupta cu virusurile si bacteriile.
Citricele
Efectele benefice ale citricelor au fost dovedite de-a lungul timpului prin numeroase studii realizate oameni ilustrii. Aceste fructe sustin buna sanatate a tractului digestiv, sunt detoxifiant natural si prin aportul de minerale si vitamine hranesc in adevaratul sens al cuvantului organismul. Sa nu mai vorbim si de faptul ca aportul caloric este foarte redus, si pot fi consumate in cantitati generoase fara a afecta silueta.
Da, datorita abundentei de substante nutritive, lamaile, portocalele, grapefruitul, clementinele, mandarinele si pomelo nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, in special in perioada de carantina.
Avocado
Se stie ca avocadoul este bogat in grasimi sanatoase, si nu numai. Miezul cremos al fructului are in compozitie cantitati importante de potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, vitaminele A, C, E, B1. B6, B3. Poate fi consumat in salate, sosuri, supe sau pur si simplu condimentat cu zeama de lamaie, sare si piper. Se digera usor, are proprietati antioxidante deosebite si intareste sistemul imunitar. Avocado este aliment complet care reduce stresul oxidativ si contribuie la regenerarea celulare.
Ciupercile
Ciupercile sunt super alimente, disponibile in piete si supermarketuri in orice anotimp. Sunt bogate in proteine, fibre, vitamine, minerale si o serie de nutrienti care sustin buna dezvoltare a organismului. Regleaza functia digestiva si tranzitul intestinal, consumul de ciuperci imbunatateste tensiunea arteriala si reduce carentele din organism, au calorii putine si poti fi preparate in numeroase moduri astfel ca nu intervine monotonia. Supele, salatele, mancarurile si sosurile cu ciuperci sunt usor de preparat si mangaie papilele gustative.
Quinoa, hrisca, mei
Aceste pseudo cereale sunt cu adevarat valoroase pentru organism. In loc sa consumi orez, grau, faina sau porumb incearca aceste alimente mai bogate in fibre si proteine de foarte buna calitate. Sunt mult mai hranitoare si iti ofera posibilitatea de a diversifica alimentatia. Quinoa, meiul si hrisca sunt mai usor de digerat de organism si nu suprasolicita ficatul si pancreasul dand acestor organe o perioada de relaxare bine meritate. Sunt satioase si creaza stare de plin fara a consuma cantitati exagerate. Dealtfel au in compozitie aminoacizi si nutrienti care sustin buna functionare a sistemului imunitar si contribuie la reducerea colesterolului rau din sange.
Legumele colorate
Legumele colorate sunt surse importante de vitamine si minerale, nu incalzesc doar ochii ci sustin buna functionare a organismului. Bogate in compusi cu caracter reductiv, legumele rosii, versi si galbene nu trebuie evitate. Pastaile, broccoli, varza rosie, tomatele, ardeii grasi, ridichile sunt cateva dintre legumele ce nu trebuie sa lipseasca din nicio o farfurie echilibrata in special in perioadele lungi petrecute in casa.
Peste si fructe de mare
Pestele si fructele de mare sunt surse valoroase de proteine, minerale, vitamine si acizi grasi esentiali. Sunt acele componente care sustin buna functionare a celulelor si contribuie l repararea acestora. Atat fructele de mare cat si pestele, sunt alimente satioase ce se digera usor astfel nu supun organismul la stres. Datorita valorii energetice pe care le ofera nu trebuie sa lipseasca din nicio alimentatei sanatoasa, in speciala in perioadele de convalescenta si cele petrecut in casa.
Acestea sunt doar cateva dintre alimentele indispensabile in perioada de carantina. Asa ca renunta la paste, produse fainoase, mezeluri si conserve si incearca sa achizitionezi si sa folosesti alimentele care iti hranesc trupul si sufletul.