Perioadele de criza sunt adevarate provocari, nu doar din punct de vedere psihic ci si din punct de vedere financiar. Cum pandemia de COVID 19 a pus stapanire pe toata planeta, si criza a inceput sa se faca resimtita, specialistii atrag atentia asupra modului de gestionare a finantelor. De asemena acestia atrag atentia asupra faptului ca momentele de criza se vor adanci, ba chiar preconizeaza o recesiune la nivel mondial care va afecta toata planeta. In acest context am cerut ajutorul analistilor, care ne-au dezvaluit o serie de masuri ce trebuie aplicate pentru a gestiona mai bine finantele.
Continua sa iti platesti la zi facturile
In aceasta perioada, Statul incearca sa ia o serie de masuri serioase legate de plafonarea preturilor pentru energie electrica, gaz si nu numai. Este important sa continui sa iti platesti facturile, chiar daca aparent se vor lua masuri de relaxare. Platile la utilitati nu se vor opri, ci doar se vor acumula, unele vor purta dobanzi, altele dintre ele taxe pentru reconectarea serviciilor. Facturile se numara printre acele servicii care vrand nevrand trebuie platite, nu fac parte din cheltuielile ce pot fi amanate.
Nu amana plata ratelor
Ratele sunt o alta situatie delicata, acestea vin cu dobanzi penalizatoare. Daca in perioada de criza poti continua sa iti platesti ratele, fa-o. In cazul in care din pricina crizei ti-ai pierdut locul de munca, sau veniturile ti s-au redus considerabil este imperativ sa discuti cu operatori care se ocupa de credit si sa anunti situatia delicata. Impreuna poti puteti descoperi o solutie de mijloc favorabila pentru ambele parti. In cazul in care incasarile tale nu sufera atat de tare nu amana plata acestora. Specialistii atrag atentia ca amanarile nu sunt gratuite, si pot veni cu cresteri ale dobanzilor.
Evita achizitiile mari
Perioadele de criza nu sunt optime pentru investitii. Daca aveai in plan sa achizitionezi terenuri, imobile sau autoturisme nu o face inca. In perioade acestea este indicat sa fii precaut, din doua motive. Unu, nu este bine sa ai banii blocati, doi preturile acestora ar putea sa se prabuseasca.
Nu face risipa
Alimentele sunt principala cheltuiala in perioada de criza. Titlurile alarmiste promovate de cele mai multe canale media tind sa modifice comportamentul de cumparare al oamenilor. Studiile au scos la iveala ca asemena anunturi te determina ca achizitionezi mai mult decat poti consuma, in acest context si risipa este mai mare.
Chiar daca nu vrei sa iesi des din locuinta este important sa cumperi inteligent. Planifica meniu zilnic, astfel vei sti ce cantitate de alimente trebuie sa cumperi. Fa-ti o lista inainte de a merge la cumparaturi, in caz contrar vei pune in cos tot ce iti va pica in mana. Ai grija la alimentele perisabile pe care le poti consuma in doar 2-3 zile de la achizitionare, daca nu te vei incadra in acest termen, cu siguranta le vei arunca…
Limiteaza cumparaturile
Oricat de frustrant pare a fi este important sa limitezi achizitiile in perioadele de criza. Bugetul este mai mic, deci si volumul de cumparaturi ar trebuie redus, oricat de dificil este. Chiar daca canalele media te invadeaza si te atrag cu numeroase reclame si preturi promotionale pentru haine, accesorii vestimentare, genti, calatorii, obiecte cosmetice, jucarii, aparate electrocasnice, medicamente, nu te lasa pacalita! Aceste nu sunt obiecte indispensabile, iar promotiile vor fi din belsug si dupa perioada de criza. In plus acest obicei este unul toxic, realizat sub impulsul momentului!
Acestea sunt doar cateva recomandari ale specialistilor cu privire la gestionarea veniturilor si a cheltuielilor. Daca te simti frustrata si obosita din pricina situatiei nu ezita sa discuti cu prietenii sau cu specialistii.