Organismul este deseori pus la numeroase incercari. Poluarea, un mod de viata agitat, sedentarismul, alimentatia deficitara si anumite obiceiuri mai putin sanatoase sunt doar cativa dintre factorii care slabesc puterea de lupta a corpului cu virusurile, bacteriile, germenii si bolile degenerative. Medici si nutritionistii atrag atentia ca putem ajuta organismul, oferindu-i alimente valoroase care sustin buna functionare. Iata ce trebuie sa consumam ca sa fim mai  puternice in fata bolilor.

  1. Afinele

Afinele sunt considerate panaceu. Fructele marunte sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si compusi nutritivi extrem de valorosi. Au in compozitie cupru, seleniu, zinc, magneziu, vitaminele C, E, A, B, calciu si alte elemente care sustin sanatatea celor mai importante organe. Imbunatatesc digestia si tranzitul, functiile rinichilor si a ficatului, regleaza tensiunea arteriala. Au proprietati detoxifiante, depurative, antiinflamatoare, antimicrobiene si imuno stimulatoare. Actioneaza asemeni unui antibiotic natural in doua directii, o directie ce nu permite inmultirea agentului patogen si a doua directie de intarire a sistemului imunitar. Afinele sunt disponibile proaspete in sezonul de vara si congelate in restul perioadelor. Pot fi mancate pur si simplu sau transformate in smoothieuri, paste, ceaiuri.

  1. Broccoli

Aceasta leguma a captat si atentia romanilor, si se gaseste tot mai des in farfuriile romanilor. Este o sursa importanta de vitamina A, vitamine B, vitamina E, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, seleniu, magneziu,  mangan, fosfor, flavonoizi si glucozinolati. Consumul de broccoli nu face decat sa sustina buna sanatate a organismului, ajuta in procesul de detoxifiere, scade colesterolul, impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Are cantitati importante de antioxidanti ce previn imbatranirea prematura si ajuta sistemul imunitar sa se mentina rezistent in lupta cu agentii patogeni.

  1. Portocale

Portocalele sunt si gustoase si sanatoase. Efectele benefice ale acestora au fost dovedite si demonstrate de numerosi specialisti prin cercetari amanuntite. Consumul de portocale sustine buna functionare a sistemului digestiva, a rinichilor, a ficatului si a inimii. Ca si alte fructe din familia citricelor si acestea sunt un bun aliat al sistemului imunitar, furnizandu-i doza de vitamina C necesara pentru a se pastra puternic. Nu au calorii multe si pot fi gasite in piete si in supermarketuri in special in perioadele in care bantuie virozele de sezon.

  1. Migdalele

Migdalele sunt super alimente in special daca sunt consumate crude. Au in compozitie cantitati importante de mangan, magneziu, proteine, vitamina E, vitamina C, Vitamina A, riboflavina, fenilanina si grasimi mono saturate. Reduc colesterolul, imbunatatesc digestia, au efecte antioxidante puternice si intaresc sistemul imunitar. Pot fi consumate crude, sub forma de lapte sau ulei. Migdalele sunt alimente disponibile pe tot parcursul anului, insa nu trebuie sa se faca exces, au aport caloric ridicat si favorizeaza acumulara kilogramelor.

  1. Ciupercile

Aceste alimente au o reputatie exceptionala in randul romanilor si pe buna dreptate. Sunt bogate in proteine, antioxidanti si alte substante valoroase care activeaza sistemul de aparare a organismului. Se digera usor si vin cu un numar mic de calorii si pot fi consumate cu incredere in orice anotimp. Ciupercile nu sunt alimente monotone si pot fi consumate sub diferite forme: crude, fierte, gatite, in salate, supe, la abur sau la cuptor.

  1. Spanacul

Cand vine vorba de super alimente, trebuie amintit spanacul. Frunzele crocante sunt bogate in minerale, vitamine –  B1, B2, B6, B9, PP, C, E si K,  spinacina, antioxidanti si alti compusi care sustin buna functionare a organismului. Imbunatateste digestia, tranzitul intestinal, contribuie la reglarea tensiunii arteriale, este vitaminizat, mineralizant si agent depurativ eficient. Un antioxidant puternic si unul dintre ingredientele care ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor patogeni.

7. Usturoiul

Cunoscutul condiment este in sine un medicament care lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene. De-a lungul timpului s-au realizat numeroase cercetari asupra acestuia, care au scos la iveala ca ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, ajuta la reglarea colesterolului si combate infectiile respiratorii. Usturoiul combate eficient infectiile fungice, bacteriene si virale si intareste sistemul imunitar, datorita compusilor activi pe care ii are. Poate fi consumat simplu sau ca ingredient aromatizant in sosuri, in salate, mancaruri; asociat cu zeama de lamaie si ulei de masline este un ingredient cheie pentru un organism sanatos.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here