Munca de acasa a devenit pentru multe dintre noi normalitate, insa nu toate suntem obisnuite cu noua situatie, fapt ce se observa in randamentul mai scazut. Totusi, este important sa ne reevaluam activitatile, intrucat chiar si de acasa sarcinile trebuie indeplinite cu aceiasi sarguinta. In randurile urmatoare vom descoperi o serie de trucuri care sa ne ajute sa ne adaptam mai bine la noua stare si sa devenim productive de la biroul din fata calculatorului.

Nu lasa treburile casnice sa te distraga

Pentru multe dintre femei, treburile casnice pot fi motiv de distragere a atentei. Farfuria lasata de sot/iubit/copil langa chiuveta, praful care pare sa se adune, hainele ce trebuie impachetate, par sa fie mai importante decat sarcinile de la serviciu, in special in prima parte a zilei…Totusi trebuie sa iti amintesti ca task-urile trebuie indeplinite, deci este cazul sa ignori toate aceste mici distrageri si sa te focusezi pe treburile de la job, in timpul programului de lucru.  

Daca stai si analizezi lucrurile si cand obisnuiai sa mergi la birou, farfuria statea pe dulap, si praful nu contenea sa se aseze…Incerca sa le ignori si sa respecti rutina de curatenie pe care o aveai inainte. 

Discuta cu membrii familiei si explica-le ca timpul de munca, este pentru lucru

Copii inteleg mai greu ca mami lucreaza de acasa, si tind da acapareze timpul. In contextul in care si acestia sunt rupti de rutina zilnica lucrurile sunt si mai dificil de gestionat. Totusi pentru a putea face fata si sarcinilor de la serviciu si celor casnice, este important sa se cunoasca limitele! Discutiile serioase si  cu putin ajutor din partea celorlalti membrii ai familiei, lucrurile se aseaza. Abordand corect problema, vei avea surpriza ca si cei mai mici inteleg situatia si se adapteaza. In cazul in care prichindeii au varste foarte mici, este indicat sa imparti atributiile cu sotul, sau sa ceri ajutor…Copii scolari tind sa inteleaga mai bine situatia si sa se adapteze, cei mai mici nu prea.

Ia-ti pauze cand simti nevoie

Munca de acasa poate fi mai solicitanta decat cea desfasurata la birou. Cu siguranta iti lipsesc micile discutii purtate cu colegii de munca si  pauza de cafea. Acestea isi aveau rolul lor si te ajutau sa te destinzi pentru cateva minute, ca apoi sa revii in fata calculatorului mai concentrata. Nu trebuie sa iti schimbi aceste obiceiuri, te poti bucura de 10 minute sa iti prepari cafea/ceai si sa o savurezi in tihna ori de cate ori simti nevoie. La fel de simplu iti poti contacta seful sau colega de munca, cateva minute in compania acestora te vor face sa realizezi ca nu esti singura care se confrunta cu dificultati de concentrare.

Nu renunta la vechile obiceiuri

Daca obisnuiai sa iti iei pauza la pranz si sa te bucuri de cateva minute de aer curat nu ezita sa continui sa faci acest lucru. Comandai mancarea? fa si acum la fel. Chiar daca lucrezi de acasa nu inseamna ca trebuie sa renunti la aceste mici placeri. Vei vedea ca este mai rentabil sa te bucuri de pranzul preferat, livrat la domiciliul. 

Acestea sunt doar cateva dintre micile trucuri pe care le poti aplica, pentru a creste productivitatea. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here