Pe masura ce imbatranim, dintii nostri pot incepe sa dezvolte linii mici sau fisuri superficiale la suprafata. Desi pot cauza ingrijorare, de cele mai multe ori acestea nu sunt problematice, fiind doar niste fisuri in smaltul dintilor, in general limitate la stratul exterior superficial al dintelui, care se dezvolta in timp ca urmare a uzurii normale.

Aceste fisuri nu sunt grave atata timp cat nu patrund in suprafata interioara a dintelui, adica in dentina.

Asadar, daca te uiti cu atentie la dintii tai si observi linii minuscule, verticale… nu te ingrijora! O regula buna este ca, daca nu simti durere sau nu ai alte simptome, dintele tau probabil ca nu are nevoie de tratament.

Daca, insa, fisura este mai adanca, iar dintele este cu adevarat crapat, cel mai probabil ca vei sesiza o sensibilitate ridicata sau durere cand musti si mesteci mancarea. In cazuri mai severe, dintele doare constant, in special in jurul gingiilor. Exista diverse tipuri de dinti crapati si, in functie de cat de adanca este deteriorarea, stomatologii sugereaza pacientilor tipul de tratament. Tratamentul poate varia de la simple coroane dentare la indepartarea completa a dintelui si inlocuirea acestuia cu un implant dentar (in cazuri mai extreme, daca si radacina dintelui este afectata). Daca fisura este mica, doar la suprafata si deranjeaza doar din punct de vedere vizual, medicul dentist poate recomanda atasarea unei fatete dentare.

De stiut, de asemenea, ca exista cazuri in care fisurile dentare nu sunt vizibile nici macar la radiografie. Daca la nivelul dintelui simti durere la mestecat si o sensibilitate crescuta atunci cand consumi alimente si bauturi reci sau fierbinti, sau chiar la aer, este posibil ca acesta sa aiba o fisura.

Care sunt cauzele fisurilor dentare?

Fisurarea dintelui poate avea diverse cauze. De cele mai multe ori, consumul de alimente dure, precum bomboane sau migdale, poate avea acest efect nedorit. Totodata, unele obiceiuri comportamentale precum deschiderea sticlelor cu dintii, inclestarea sau frecarea dintilor, pot avea ca urmari aparitia uneia sau mai multor fisuri la nivelul dintilor. In cazuri extreme, fisurile dentare sunt un rezultat al unui accident traumatic.

Vrei sa afli mai multe despre coroanele dentare? Poti gasi Stiri Cluj despre acest subiect, pentru a aprofunda totul despre sanatatea ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here