Abcesul dentar este o problemă des intalnita mai ales în cazul persoanelor care se tem de vizitele la medicul stomatolog. Prezența abcesului și disconfortul pe care îl provoacă constituie una dintre cele mai cunoscute urgențe stomatologice. Bacteriile se acumuleaza si patrund in interiorul dintelui sau in gingie, unde dezvolta infectia. Principalul simptom al unui abces dentar este durerea care începe brusc, iar ulterior își poate crește intensitatea extinzându-se către zona maxilarului, gâtului și urechii. Se pot adauga durere la masticatie, durere la cald in apropierea dintelui afectat; durere care radiaza spre urechi, maxilar, gat de aceeasi parte cu dintele afectat; durere care creste odata cu intinderea la orizontala; dureri de cap, migrene; aparitia pungii sau a saculetului de puroi sub forma unei umflaturi in zona dintelui afectat; gust amar in gura; respiratie urat mirositoare; gingie rosie si tumefiata; gingie inflamata; febra sau frisoane; fata rosie si umflata in zona maxilarului; ganglionii limfatici de la nivelul gatului umflati si sensibili; stare generala proasta.

Adeseori, abcesele dentare au trei mari cauze:

  • Igiena orala deficitara;
  • Consumul de produse zaharoase in exces;
  • Gura uscata.

Durerea, intensă, pulsativă reprezinta un semnat de alarma si este important să te adresezi medicului stomatolog și să programezi un consult. Desigur, medicul specialist va încerca să te scape de disconfort, dureri și să te ajute să previi apariția unor complicații la nivelul țesuturilor din proxima vecinătate. Cel mai rapid tratament constă în drenajul abcesului. Ulterior, se aplică un tratament local pentru a rezolva problema respectivă.

În cazul unui abces de tip apical acesta va fi eliminat prin tratament endodontic. Astfel, se va elimina infecția și vor fi sigilate canalele radiculare pentru a face imposibilă o infectare ulterioară.

Dacă abcesul este localizat la nivel gingival, atunci o posibila soluție pentru tine este detartrajul dentar pentru igienizare, dar și aplicarea locală a substanțelor antiseptice. Trebuie să știi că detartrajul nu este un proces deloc dureros, însă este obligatoriu pentru o igienizare corectă. Astfel, se va îndepărta cantitatea de tartru care și-a făcut loc printre spațiile interdentare, dar chiar și pe suprafața dinților. Tartrul reprezintă placa bacteriană maturată, netratată la timp care a devenit din alb-gălbui de culoare maronie. Ritmul în care acesta se formează depinde de mai mulți factori. Alimentele necorespunzătoare consumate, tutunul și poziția dinților pot favoriza apariția mai rapidă a tartrului. Ulterior, medicul poate interveni prin realizarea unei incizii pentru a elibera infectia; aceasta etapa este urmata de prescrierea unui tratament antibiotic.

În unele cazuri, poate fi necesară administrarea de antibiotice. Formele mai puțin agresive îl încurajează pe pacient să se întrebe dacă abcesul dentar trece de la sine, evitând cu șiretenie vizita la stomatolog. Într-adevăr, abcesul poate trece prin faze de remisiune și reactivare, însă ce este important să reținem e faptul că această acumulare de agenți patogeni se poate disemina oriunde în organism, determinând infecții la nivelul altor organe. Așadar, pentru tratament, recomandarea este să va adresați medicului stomatolog.

  • Ne povesteste dr. Andrei Constantinovici, medic stomatolog

Dacă nu este tratat la timp, abcesul poate afecta chiar și osul care ajunge sa se retraga, astfel dinții pot ajunge să se deterioreze sau chiar să cadă.

În concluzie, toate problemele care te sperie sau pe care începi deja să le resimți se pot trata sau preveni cu un consult la medicul stomatolog. Igienizarea profesională și periajul regulat îți împiedică dinții de atacurile bacteriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here