GP-Tax

Un audit financiar este o analiză cuprinzătoare a situațiilor financiare ale unei entități. Scopul unui audit este de a oferi o asigurare rezonabilă cu privire la corectitudinea acestor situații, inclusiv a notelor explicative și a situației financiare generale a entității. Auditurile sunt efectuate de auditori externi independenți (cel mai adesea firme de contabilitate) care trebuie să respecte standarde riguroase stabilite de organismele profesionale.

Ce este un audit?

Un audit este o examinare a situațiilor financiare și a înregistrărilor contabile pentru a determina dacă acestea sunt prezentate în conformitate cu principiile contabile general acceptate. Auditul include, de asemenea, o examinare a controalelor interne utilizate pentru întocmirea situațiilor financiare și o evaluare a evaluării conducerii cu privire la eficacitatea controalelor interne.

Avantajele unui audit financiar

Un audit financiar oferă acționarilor, creditorilor și altor părți interesate garanția că situațiile financiare sunt întocmite în conformitate cu principiile contabile general acceptate. Auditul financiar contribuie la reducerea riscului de fraudă, oferind o bază pentru întocmirea viitoarelor situații financiare, precum și a declarațiilor fiscale și a altor documente depuse la autoritățile de reglementare.

În plus față de cele de mai sus, un audit financiar:

  • Oferă asigurări acționarilor, creditorilor și altor părți interesate că situațiile financiare sunt întocmite în conformitate cu principiile contabile general acceptate.
  • Reduce riscul de fraudă. Natura independentă și obiectivă a unui audit financiar ajută la identificarea riscurilor potențiale și furnizează dovezi care pot fi utilizate în cadrul procedurilor legale.
  • Oferă o bază pentru întocmirea situațiilor financiare viitoare. O companie poate folosi performanțele sale anterioare ca o indicație a performanțelor viitoare dacă a fost auditată în mod corespunzător.
  • Un audit bun ajută la îmbunătățirea controlului managerial asupra operațiunilor.

Cine auditează situațiile financiare?

Auditorii sunt profesioniști independenți, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, care nu lucrează pentru sau reprezintă compania dumneavoastră. Aceștia sunt angajați de o societate pentru a-i audita situațiile financiare.

Aceștia aleg eșantionul de tranzacții și calculează totalurile acestora în conformitate cu principiile contabile general acceptate. Apoi, aceștia compară totalul calculat cu conturile și registrele societății dumneavoastră pentru a se asigura că toate tranzacțiile au fost înregistrate corect.

La ce sunt folosite rezultatele auditului

Auditul intern reprezintă un sistem de control intern și contabil, menit să prevadă și să evite eventualele riscuri la care este expusă societatea din prisma propriei funcționări.

Rezultatele auditului financiar sunt utilizate de părțile interesate pentru a lua decizii și pentru a-și forma judecăți cu privire la situațiile financiare, inclusiv dacă afirmațiile conducerii sunt afirmate în mod corect în fața acestor potențiale inexactități, dacă sumele înregistrate în acestea sunt adecvate având în vedere incertitudinea lor inerentă la data încheierii exercițiului, dacă tranzacțiile au fost înregistrate în mod corespunzător în ceea ce privește alte evenimente în conformitate cu normele și reglementările contabile (și la ce costuri), dacă sistemele de control intern au funcționat în mod eficient în perioada fiscală examinată etc., toate aceste informații ajută utilizatorii să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la performanța conducerii sau la responsabilitățile de supraveghere ale comitetului de audit legate de controalele interne

Un audit financiar este una dintre cele mai importante modalități de a vă asigura că totul este gestionat corect și legal. Procesul implică, de obicei, citirea documentelor și compararea lor cu alte înregistrări înainte de a lua o decizie cu privire la necesitatea sau nu de a schimba ceva. Auditorii se asigură, de asemenea, că societățile își respectă propriile politici în ceea ce privește modul în care își gestionează finanțele, astfel încât există mai puține șanse să apară fraude.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here