Masurarea zilnica a tensiunii arteriale poate fi o modalitate excelenta de a-ti monitoriza stare de sanatate. Daca intentionezi sa incepi aceasta monitorizare acasa, este important sa fii cat mai precis posibil.

Una dintre cele mai bune motalitati de a obtine valori precise ale tensiunii arteriale este de a o masura la aceeasi ora in fiecare zi. Momentul potrivit al zilei depinde de tine si de programul tau.

​Cand ar trebui sa iti verifici tensiunea arteriala?

Deoarece tensiunea arteriala se modifica pe parcursul zilei, cel mai bine ar fi sa o masori de cel putin doua ori folosind un tensoval mobil. Masurarea tensiunii arteriale de mai multe ori pe parcursul zilei asigura obtinerea unor valori precise.

Alegerea momentului cel mai bun pentru tine

Cel mai bun moment al zilei pentru a-ti masura tensiunea arteriala depinde de tine si de rutina ta zilnica. Este important sa alegi o ora pe care sa o respecti in fiecare zi.

Sa iti masori asadar tensiunea arteriala la aceeasi ora in fiecare zi este cheia pentru a afla care sunt valorile tale exacte. Astfel, te poti asigura ca valorile pe care le obtii nu sunt afectate de evenimentele ce au loc pe parcursul zilei.

Ideal ar fi sa selectezi un moment in care stii ca esti acasa si ca este putin probabil sa fii intrerupt. De exemplu, iti poti verifica tensiunea arteriala inainte de a pleca la serviciu, cand ajungi acasa de la serviciu si inainte de culcare.

Factori care iti pot afecta citirile

Exista cateva reguli generale de care trebuie sa fii constient atunci cand vine vorba de sincronizarea citirii tensiunii arteriale.

De exemplu, nu este o idee buna sa iti iei tensiunea arteriala imediat dupa ce te trezesti, deoarece atunci este posibil sa nu obtii cele mai precise citiri. In schimb, incearca sa o verifici la o jumatate de ora dupa trezire.

De asemenea, este mai bine sa nu astepti pana dupa micul dejun si cafeaua de dimineata, deoarece atat alimentele, cat si cofeina iti pot creste tensiunea arteriala. In mod ideal, o tensiune arteriala de dimineata trebuie luata dupa ce te speli pe dinti, faci dus si te imbraci, dar inainte de a manca sau de a pleca la serviciu.

Alimentele si cofeina nu sunt singurele lucruri care pot determina cresterea tensiunii arteriale. Exista multe alte lucruri de zi cu zi care iti pot determina cresterea acestor valori.

Indiferent de ora din zi in care iti iei tensiunea arteriala, cel mai bine este sa eviti urmatoarele lucruri cu cel putin o jumatate de ora inainte de a o masura:

  • fumatul;

  • sportul;

  • consumul de alcool.

Totodata, recomandat ar fi sa iti iei tensiunea arteriala cu o vezica recent golita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here