Friteuza cu aer cald sau “air fryer” a devenit populară în anii recenți datorită versatilității sale de a găti aproape orice într-un timp foarte scurt, deosebindu-se de friteuza clasică prin faptul că aceasta nu folosește ulei pentru a praji anumite alimente, ci aerul cald, ca un cuptor convențional, doar la dimensiuni mult mai mici.
Iată câte poți realiza cu o friteuză cu aer cald
- Prăjirea fără ulei
Spre deosebire de friteuza clasică, în care alimentele care sunt prăjite plutesc în ulei, friteuza cu aer cald nu necesită nici măcar un strop de ulei, folosind doar căldura si aerul cald pentru a găti alimentele, fiind un mod sănătos și rapid de a prepara mâncăruri precum carne de pui, legume și pește. De asemenea, poți găti și supe sau ciorbe, aerul cald fiind suficient de puternic pentru a fierbe apa necesară acestora.
2. Coacerea aluaturilor
Chiar dacă sună ireal, ei bine, nu este, deoarece friteuza cu aer cald poate să și coacă brioșe, prăjituri de mici dimensiuni, rulouri cu brânză, nefiind nevoie decât de folosirea accesoriilor corespunzătoare sau de a unei foi de copt normale care nu permite lipirea prăjiturilor de pereții laterali ai friteuzei. De exemplu, coacerea prăjiturilor va fi scurtată cu 50% față de un cuptor convențional, iar consumul de electricitate, asemenea.
3. Gătit sănătos
Friteuza pe bază de aer cald a fost inventată pentru a diminua efectele nocive ale uleiului și a grăsimilor din mâncăruri, folosind doar puterea aerului fierbinte pentru a prăji și rumeni. Aceasta este perfectă pentru persoanele care doresc să gătească sănătos într-un mod rapid și nu au acces la un cuptor, friteuza cu aer cald fiind ergonomică și ușor de transportat acolo unde este nevoie.
4. Economie de timp și energie
Cu un astfel de aparat de bucătărie poți obține rezultate excelente într-un timp foarte scurt, cu economie de electricitate și mentenanță. De exemplu, crispy de pui poate fi făcut în doar 10 minute cu ajutorul friteuzei cu aer cald, timpul fiind mai mult decât înjumătățit față de cuptorul convențional, care necesită mult timp ca să se încălzească, lucru care consumă destul de multă energie electrică. De asemenea, un truc care circulă pe internet cu privire la curățarea acestui dispozitiv este să umpli cu apă tava în care gătești și să adaugi o pastilă pentru mașina de spălat vasele. Pentru a “scăpa” de curățarea acestuia, setează friteuza pe 30 de minute și privește cum grăsimile și resturile de mâncare se desprind de pe pereții dispozitivului, ușurându-ți munca cu aproape 90%.
Așadar, dacă îți dorești să gătești sănătos, ieftin, rapid și ecologic, intră pe site-ul celor de la Altex.ro și alege friteuza cu aer cald care ți se potrivește.
Sursa foto: Unsplash.com