Venetia ii impresioneaza nu numai pe cei care sunt la inceputul descoperirii calatoriilor in minunatele destinatii de vacanta din intreaga lume, ci si pe cei experimentati, pentru ca nu seamana cu nimic din ce ai vazut vreodata, cu cele 116 insule conectate prin 409 poduri, un loc unde masinile sunt interzise si toata lumea, inclusiv postasii si politia, se deplaseaza cu barca.
Istoria erupe din fiecare coltisor al orasului, iar cand ceata de dimineata se risipeste, nimic nu este mai fascinant decat sa pornesti intr-o calatorie in timp, de-a lungul canalelor, pana in timpul Dogilor atotputernici, a caror influenta s-a intins chiar peste granitele lagunei Venetiene. Acesta este momentul cand Venetia era o exotica impletire intre Orient si Occident, un loc unde negustorii veneau sa-si desfaca marfurile extravagante: matasuri si condimente nemaintalnite.
Venetia din timpul Dogilor era de o bogatie inimaginabile, unde familiile aristocratice se faleau cu ridicarea catorva dintre cele mai impresionante cladiri din Europa, de la impozantul Palat al Dogilor pana la arhitectura grandioasa a Pietei San Marco. Insa dincolo de strazile preferate de turisti, precum descoperirea unor obiective turistice noi, vei descoperi un alt oras – Venetia de zi cu zi, cu canalele inguste, unde femeile isi atarna rufele la uscat iar micile osterias (baruri) sunt intesate cu localnici, un loc unde desi fumatul a fost interzis, nu a influentat cu nimic La Dolce Vita.
Locuitorii Venetiei au suportat decade de subsoluri inundate, purtand cizme de cauciuc pentru a traversa strazile inundate in timpul aqua alta (ape inalte), in timp ce multe dintre caldirile istorice au fost sever avariate de ape, insa a venit momentul poiectului MOSE, care isi propune sa izoleze Venetia de inundatii, prin structuri mobile care se inchid cand apa depaseste 110 cm.
In caldura coplesitoare a verii Mediteraneene, Venetia primeste mult prea multi turisti, iar experienta descoperirii esentei orasului este compromisa. Multi turisti aleg o vacanta in Venetia incepand cu luna ianuarie, cand canalele sunt strabatute de vanturi reci, iar ceata cedeaza cu greu luminii soarelui. Insa luna Februarie aduce cu sine Carnavalul de la Venetia, unde culorile, sunetele si imaginatia explodeaza in teatre de strada, in opera, muzica clasica si o multime de alte performante artistice.
Este momentul sa explorezi frumusetea Venetiei imbarcat intr-un vaporetto, cinand intr-o trattoria intima si vibrand de buna dispozitie, sau admirand Laguna dupa un Bellini savurat in celebrul Harry’s Bar. Henry James spunea despre Venetia: “Vechea Venetie si-a pierdut complexitatea, zveltetea, respectul de sine si reputatia, si in ciuda tuturor acestora, nu a pierdut nici un pic din legendara sa distinctie.”