Postul Pastelui – cum sa te pastrezi sanatoasa in aceasta perioada

Pentru multi dintre romani postul Pastelui este un mod de viata si asociaza restrictiile alimentare cu perioadele de curatenie sufleteasca. Pentru altii reprezinta o dieta, o modalitate de detoxifiere si vitaminizare a organismului. Sunt si persoane care inteleg postul ca fiind o perioada de restrictii dure si ajung sa se infometeze si sa isi deterioreze starea de sanatate. Nutritionisti atrag insa atentia ca incorect asociate alimentele in perioada postului Pastelui nu face decat sa aduca kilograme in plus, frustrari si stari de slabiciune. In randurile urmatoare iti voi dezvalui o serie de recomandari si trucuri care sa transforme Postul Pastelui intr-o perioada confortabila. Respectand aceste sfaturi, la finalul celor 40 de zile vei fi mai energica, mai sanatoasa si de ce nu cu mai putine kilograme.

Mananca cartofi, orez si paste cu moderatie

Alimentele cu concentratie ridicata de carbohidratii si amidon nu sunt cele mai hranitoare, insa din pacate sunt cele mai consumate, in special in perioadele de post. Painea, lipia, pastele, orezul alb, cartofii sunt sarace in nutrienti, dar vin cu indice glicemic ridicat. Acestea satura repede dar pe termen scurt, in plus retina apa. Incearca sa le eviti cat de mult poti. Daca totusi iti place gustul si parfumul eliberat de acestea mananca-le cu moderatie!

Alege alimentele verzi

Primavara vine cu numeroase legume si verdeturi care fac bine organismului, bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si compusi activi benefici. Ceapa verde, usturoiul verde, spanacul, urzicile, stevia, leurda, loboda, patrunjelul, salta sunt doar cateva dintre alimentele care nu trebuie sa lipseasca din dieta de primavara. Pot fi consumate proaspete in salate, gatite in supe, sub forma de sufleuri sau mancarici simple asociate cu sosuri de tomate. Aceste plante au efect detoxifiant, mineralizant, revitalizant, lupta eficient impotriva virusurilor de sezon, sunt depurative si iti imbunatatesc starea psihica.

Consuma alimente bogate in proteine

Proteinele vegetale sunt alimente care sustin buna sanatate a organismului. Nautul, lintea, fasolea, ciupercile se gasesc din belsug in piete si pot fi transformate in adevarate delicii culinare. Pot fi asociate cu verdeturi, cu telina, praz sau alte radacinoase. Sunt satioase, consistente si usor de gatit. Efectele benefice ale proteinelor vegetale nu pot fi ignorate, te vei simti super energizate daca le consumi frecvent! Cine stie s-ar putea sa le redescoperi si sa le apreciezi mai mult si dupa aceasta perioada.

Nu rata dezlegarile la peste

Se stie ca Postul Pastelui este cel mai strict dintre toate, insa si acesta vine cu perioade de dezlegari. In  ziua de Buna Vestire ( 25 martie) si in Ziua de Florii (cu o saptamana inainte de Inviere) se mananca peste. Bucura-te si consuma peste proaspat, de preferat organic, pescuit din zonele apropiere. In aceste zile te poti bucura de gustul suav al pestelui la plita, aromatizat cu ierburi si zeama proaspata de lamaie. Pestele, indiferent se sortiment,  este un aliment foarte sanatos daca nu este prajit, asa ca bucura-te de aroma lui eleganta.

Savureaza mancarea, inghititura cu inghititura

Sa tii post nu inseamna doar sa mananci anumite alimente, ci iti ofera ocazia de a redescoperi  masa in familie, alături de prieteni si apropriati. Asa ca ai grija ca fiecare masa sa se desfasoare intr-o atmosfera relaxanta. Mananca incet si savureaza fiecare inghititura, bucura-te de aromele sofisticate ale fiecarui preparat. Stii acest obicei este unul sanatos, ajuta organismul sa digere alimentele mai rapid.

Fi ponderata!

Postul Pastelui indeamna la responsabilitate si ponderare. Pentru a te simti bine la sfarsitul mesei nu te ghiftui, vei vedea ca o sa ai mai multa energie daca nu te ridici plina de la masa. Dupa poti sa te duci la o plimbare lejera!

Respectand aceste recomandari iti vei pastra sanatatea in stare perfecta si te vei simti bine cu tine insati! Vei reusi sa faci fata cu succes provocarilor cotidiene, si de ce nu vei face fata exceptional perioadei de astenie.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Discover

Sponsor

Latest

Cum intervin remediile homeopatice în procesul de vindecare

Homeopatia reprezintă o abordarea terapeutică holistică, având la bază stimularea şi susţinerea capacităţii naturale şi fireşti de vindecare a organismului, prin reechilibrarea la nivel...

BUCUREȘTI MALL – VITAN LANSEAZĂ CAMPANIA SHOPPING MOOD ON

- 4000 de vouchere a 50 lei și premii lunare -   București Mall - Vitan a lansat campania Shopping Mood On, prin care iubitorii de...

Se apropie un moment special în viața de cuplu? Cele TREI cadouri pe care le poți dărui persoanei iubite

Momentele speciale petrecute alături de persoana iubită sunt de neprețuit. De altfel, dacă se apropie o aniversare, o zi onomastică sau dorești pur și...

Ce trebuie să știi despre abcesul dentar?

Abcesul dentar este o problemă des intalnita mai ales în cazul persoanelor care se tem de vizitele la medicul stomatolog. Prezența abcesului și disconfortul...

Sfaturile modelelor de videochat VixenStudio care te pot ajuta sa iti schimbi viata!

Modelele de videochat duc cu adevarat o viata de lux. Pentru ele este foarte important sa aiba grija zi de zi de sanatatea lor,...