Starea de sanatate a dentitiei poate fi influentata de o serie de factori. Pe langa mostenirea genetica, anumite obiceiuri nesanatoase sau vicii pot conduce la aparitia diferitelor tipuri afectiuni localizate la nivelul cavitatii orale.
Cum influentam sanatatea dentara
Dantura este expusa zi de zi la o serie de factori care ii pot afecta sanatatea si aspectul. Cu atat mai mult, daca manifestam constant vicii si obiceiuri nesanatoase, vom sesiza in timp ca ne vom confrunta cu o serie de contexte medicale nu tocmai placute.
Fumatul, consumul excesiv de bauturi carbogazoase, de lichide puternic pigmentate, precum cafeaua, vinul rosu sau ceaiul negru, dependenta de dulciuri, respectiv mestecatul frecvent al carameleor, jeleurior si bomboanelor tari, spartul semintelor si al fructelor tari cu ajutorul dintilor, toate pot conduce in timp la pigmentari si la ciobirea sau craparea smalului dentar. De asemenea vom facilita o fortare a maxilarulului si vom influenta ocluzia, contexte care pot conduce la instalarea unor afectiuni orale severe.
Un alt context daunator, este cel al nerespectarii igienei orale. Sfaturile si recomandarile specialistilor de la o clinica stomatologica, au rolul de a ne veni in ajutor pentru crearea unei conduite corecte si sanatoase, in acest sens. Periajul dentar trebuie sa se efectueze respectand o anumita dinamica, iar orarul periajului trebuie sa includa cel putin doua igienizari orale pe zi. De asemenea, trebuie evitata igiena exagerată sau incorect efectuata, un context in care se pot manifesta afectiuni la nivelul gingiilor. Tot un obicei nerecomandat este si intarzierea schimbarii periodice a periutei dentare sau folosirea uneia neadecvate.
Controlul periodic
Pentru a putea avea o sanatate orala normala, se impune un control medical, cel putin o data la sase luni, astfel ca trebuie stabilit un orar exact in care se vor face programari la clinica stomatologica, nu doar pentru a avea dinti frumosi, ci si sanatosi. Vizita la un cabinet medical are rolul de a preveni aparitia afectiunilor severe si de a facilita pastrarea unei sanatati orale normale.
Un medic specialist va putea constata din timp eventualele probleme care ar putea aparea, va putea interveni adoptând cea mai buna metoda de tratament si va putea stabili daca respectivele contexte sesizate la nivel dentar au drept cauza anumite obiceiuri nesanatoase sau vicii. Atentia acordata sanatatii bucale trebuie sa fie foarte mare, orice problema aparuta pe acest nivel, de la pigmentari si carii, pana la sangerari sau retractii gingivale, impunand un consultul medical de specialitate.
O predispozitie genetica catre probleme la nivelul dentitiei, combinata cu o serie de obiceiuri nu tocmai bune si dublate de lipsa unui control medical periodic de specialitate, pot conduce la aparitia unor contexte medicale severe care vor afecta calitatea si sanatatea intregii cavitati orale.