Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă, de fapt, un zâmbet sănătos și cum se obține? Îți imaginezi că zâmbetul sănătos este unul fără carii dentare, un zâmbet alb-strălucitor în care durerile dentare nici nu există. Și îți imaginezi că ajungi la acest zâmbet se ajunge simplu, doar prin periajul dentar?

Dacă răspunsul e afirmativ, află că, de fapt, zâmbetul impecabil la care visezi cere efort – nu e suficient să te periezi pe dinți pentru că ei să arate – și să se simtă – bine. Trebuie să îți schimbi complet stilul de viață și să adopți obiceiuri care să lucreze în favoarea sănătății orale – ca să îți facem treaba mai ușoară ți-am pregătit, alături de dr. stomatolog Alexandra Mircea, 5 greșeli pe care le faci și care îți strică dinții fără să știi.

1. Te periezi în momentul greșit

Știai că mâncărurile și băuturile acide îți slăbesc smalțul dentar pentru cel puțin 30 de minute de când le-ai consumat? La acest smalț slăbit adaugă acțiunea abrazivă a periuței de dinți și ai combinația perfectă pentru a accelera deteriorarea dentinei și a smalțului – imediat după ce mănânci ceva acid dinții tăi sunt mult mai vulnerabili la apariția cariilor dentare, dar și la hipersensibilitate dentară.

Ce să faci în schimb: după ce mănânci ceva acid, clătește gura doar cu apă. Apoi, așteaptă până la o oră pentru a-ți face rutina completă de îngrijire orală.

2. Bei în exces sucuri

Energizantele, sucurile carbogazoase și alte băuturi din comerț sunt pline de zahăr – iar consumul în exces de astfel de băuturi te predispune la sensibilitate dentară, la apariția cariilor, dar și la îngălbenirea prematură a dinților. Și dacă te-ai gândit că sucurile naturale din fructe sunt mai sănătoase, gândește-te din nou: ele își pierd nutrienții, rămânând doar zahăr.

Ce să faci în schimb: limitează consumul de băuturi carbogazoase și de fiecare dată când consumi o astfel de băutură, folosește paiul și clătește-ți apoi gura doar cu apă.

3. Ai obiceiuri vicioase

Și aici ne referim mai precis la „ronțăirea” capacelor de pix, a unghiilor, mestecatul de gheață sau folosirea dinților drept unelte de desfacere a recipientelor. Dinții tăi trebuie să mestece exclusiv mâncare – nimic altceva.

Dacă ronțăi obiecte tari, riști să deteriorezi țesutul moale din cavitatea orală, devenind mai predispus la a dezvolta gingivita. De asemenea, studiile arată că pacienții care își rod unghiile au un risc mai mare de a dezvolta bruxism – adică scrâșnitul din dinți, care îți poate ciobi dinții.

Ce să faci în schimb: De fiecare dată când simți nevoia să ronțăi ceva, asigură-te că ai la îndemână guma de mestecat fără zahăr.

4. Nu bei suficientă apă

Ai simțit vreodată că ți se usucă gura și, după ce ai băut apă, sentimentul nu a dispărut? Asta înseamnă că ești extrem de deshidratat și producția de salivă din cavitatea orală – iar sănătatea ta bucală depinde de producția de salivă.

Ce să faci în schimb: Bea constant apă în timpul zilei, mai ales după ce bei cafea, care te deshidratează.

5. Nu vizitezi stomatologul suficient de des

Dacă și tu mergi la medic doar când te doare vreun dinte sau măsea, trebuie să corectezi acest obicei: e vital să înveți să mergi la medic regulat, de două ori pe an, chiar dacă „nu te doare nimic”. Multe afecțiuni orale sunt silențioase, adică nu te expun la niciun fel de durere sau inflamație. De aceea, ele pot fi depistate doar la stomatolog.

Ce să faci în schimb: programează-te de două ori pe an la stomatolog, pentru control de rutină și igienizarea specifică.

Să ai grijă de dantura ta nu înseamnă doar să te periezi pe dinți – ci să adopți un ansamblu de obiceiuri sănătoase pentru întreaga ta sănătate. Vizita regulată la stomatolog și dieta echilibrată te vor ajuta nu doar să ai grijă de sănătatea ta, ci și să ai un organism mult mai sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here