Cele mai bune boabe de cafea

De ce este atat de important sa alegem un sortiment foarte bun de boabe de cafea atunci cand vrem sa le folosim in afacerea noastra, acasa sau in automatele de vending? Dacă aveți o afacere în domeniul HoReCa sau detineti automate de vending atunci trebuie sa stiti ca o cafea buna oferita clientilor ii va face pe acestia sa revina in locatia voastra si chiar sa aduca si alti clienti.

Cea mai buna cafea boabe este cea care se potrivește nevoilor voastre – dacă sunteți în căutarea unui tip de cafea ce urmează a fi folosit in espressoare profesionale atunci trebuie sa va indreptati atentia către boabele de cafea special prajite pentru espresso.

De regula, boabele de cafea prajite pentru espresso sunt indicate și în prepararea bauturilor pe baza de lapte precum latte, cappuccino, flat white, macchiato deoarece ofera bauturii o aroma intensa si un gust bogat.

In acest articol vom discuta despre cele mai bune boabe de cafea, cum le alegem, cateva mituri despre cafea si boabe de cafea dar si despre alte aspecte importante de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeți o cafea boabe.

Boabe de cafea prajite intens sau mediu?

Cunoaștem faptul ca pe fiecare ambalaj al cafelei boabe este specificat gradul de prajire al boabelor insa stim cu totii cum sa o alegem doar ghidandu-ne după gradul de prajire?

Cafeaua este grupată, in general, în trei mari categorii de intensitate a prajirii și anume:

  • Prajire Light (Light Roast)
  • Prajire Medie (Medium Roast)
  • Prajire Intensa (Dark Roast)

Prajirea light oferă boabelor de cafea o aromă fructata/florala si este indicată atunci cand urmeaza sa pregatim cafeaua la ibric dar și espressor. Dacă va fi folosită la espressor, cafeaua nu va avea note pregnante de ciocolata.

Daca alegem boabe de cafea prajite light, bautura obtinuta din acestea va fi delicată și catifelată, cu arome subtile de scortisoara, fructe, nuci sau note delicate de cacao. Aciditatea va fi crescută, în cazul boabelor prajite ușor. Poate fi folosită atat pentru espresso cat si pentru băuturi cu lapte, preparate la filtru/ibric/espressor.

Prajirea medie a boabelor de cafea oferă băuturii o aciditate ușor atenuata, un gust echilibrat, o aromă bogată și poate fi servită în orice moment al zilei. Acest tip de prajire este ideala pentru a obține o bautura echilibrata iar culoarea boabei de cafea trebuie sa fie una uniforma.

boabe de cafea prajiteBoabele de cafea prajite mediu vor avea o aroma de caramel, cu note fructate si chiar se vor simți și notele de ciocolata. Este recomandata pentru espresso sau băuturi pe baza de lapte

Prajirea intensă a boabelor de cafea este recomandata pentru persoanele care doresc un gust amărui, usor ars, cu note de ciocolata, o aciditate scăzută si o cremozitate ridicată a băuturii.

Prajirea dark este recomandata pentru prepararea espresso-ului însă poate fi folosită si pentru bauturi precum cappuccino sau latte.

Cele mai bune boabe de cafea

Cele mai bune boabe de cafea sunt, cu siguranta, cele care se potrivesc gusturilor fiecăruia dintre noi însă o a va recomand 3 tipuri de boabe de cafea ce pot fi folosite atat in industria HoReCa, in aparatele de vending dar si la birouri sau acasa.

  1. Lavazza Bourbon Caffe Intenso Vending este o cafea boabe special prajita pentru a putea fi folosită în espressoarele profesionale sau în aparatele de vending. Este un sortiment de boabe de cafea cu o intensitate ridicată și o aromă cu note lemnoase. Bourbon Caffe poate fi folosit atat pentru espresso cat și pentru băuturile pe bază de lapte
  2. Lavazza Gusto Forte este unul din cele mai cunoscute si apreciate sortimente de boabe de cafea ce pot fi folosite in aparatele de vending (dar nu numai). Cu o intensitate 10/10, Gusto Forte ofera consumatorilor un espresso cremos, aromat si usor dulce.
  3. Lavazza Crema e Aroma este unul din sortimentele Lavazza din gama profesionala, recomandata special pentru HoReCa sau automatele de cafea. Este un sortiment cu 40% boabe Arabica si 60% boabe Robusta din care veți obține un espresso cremos si aromat. Potrivit si pentru băuturile pe bază de lapte

În funcție de gradul de prajire al boabelor și de nevoile consumatorului, puteți alege dintr-o gama variată de boabe de cafea din magazinul specializat Coffeepoint.ro.

Mituri despre cafeaua boabe

Este momentul sa discutam despre cateva din miturile existente despre cafea, espresso, prajitul cafelei si boabe de cafea.

Boabele de cafea Robusta nu trebuie sa lipsească din blendurile pentru espresso

Am auzit foarte multe persoane ce spuneau ca boabele de cafea robusta oferă spuma băuturii espresso si oferă acestuia o consistenta cremoasa. In general, cafeaua Robusta este un tip de cafea ieftin, spre deosebire de boabele de Arabica. Spuma espresso-ului va fi una corecta chiar dacă veți folosi doar Robusta, mix de Robusta Arabica sau 100% boabe de Arabica. Este foarte important espressorul pe care il veți folosi.

Exista doar un tip de prajire recomandat pentru un espresso corect

Gusturile nu se discuta fapt pentru care nu exista nici un tip anume de prajire recomandat a fi folosit doar pentru espresso. Din fiecare tip de prajire se va obține un espresso cu gust si arome diferite.

boabe de cafea

Desigur, se discuta faptul ca boabele cu o prajire intensă sunt folosite cel mai des pentru espresso însă de cele mai multe ori, boabele sunt prajite intens pentru a ascunde unele defecte ale acestora și nu pentru ca din acest tip de prajire se obține cel mai bun espresso.

Pentru a găsi tipul de prajire care vi se potrivește cel mai bine este important sa testati mai multe sortimente de boabe de cafea si tipuri de prajire. Dacă apreciați cafeaua mai acidă atunci trebuie sa va indreptati atenția către boabele prajite ușor însă dacă apreciați cafeaua intensă și cu un gust puternic amărui atunci folositi boabe de cafea prajite intens.

Pot pastra cafeaua cat de mult timp vreau daca o tin in ambalajul original – nu expira

Recomandarea producătorilor de cafea „A se consuma înainte de…” nu este un mit deoarece este recomandat sa folosim boabele de cafea într-un timp scurt după prăjire pentru a ne bucura de toate proprietățile și aromele acestora.

Desigur, cafeaua este un aliment de nu expira însă trebuie pastrat in locuri uscate si in recipiente etanse. Odată cu trecerea timpului de după prăjire, gustul cafelei nu va mai fi la fel de intens si aromat.

Macinarea cafelei este diferită în funcție de metoda de preparare

Intr-adevar, pentru fiecare metoda de preparare exista un tip de macinare al cafelei recomandat a fi folosit dar acesta nu este singurul aspect ce trebuie luat in calcul. Temperatura apei, presiunea aparatului si tipul de cafea pot influenta gustul bauturii obtinute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here