Daca ti-e dor de taramul fermecator al Italiei, inseamna ca ai ajuns unde trebuie. Acum poti recrea atmosfera primitoare si plina de veselie a Italiei chiar la tine acasa cu ajutorul unei sticle de Prosecco – trebuie doar sa stii cum sa o savurezi!
In plus, vinul spumant italian este consumat oriunde in lume, fiind una dintre cele mai populare alegeri pentru petrecerile de vara. Pentru ca sezonul estival se apropie cu pasi rapizi, ar trebui sa parcurgi articolul de fata pentru a descoperi cum si unde este produs acest minunat vin efervescent, dar si care sunt gustarile cu care il poti asocia.
Cum se obtine?
Vinul alb spumant poate fi produs exclusiv din soiul de struguri Glera. Exista totusi exceptii cand, in cupaj, sunt folosite si alte soiuri de struguri, precum Chardonnay sau Pinot Grigio, insa regula impune ca acestea sa nu depaseasca 15% din cantitatea totala.
Fermentarea este realizata dupa metoda Charmat in tancuri de inox, aspect care deosebeste acest vin spumant de sampanie. De altfel, in ceea ce priveste pretul, vinul spumant italian este mult mai accesibil decat bautura franceza, motiv pentru care se bucura de vanzari mai mari.
Unde este produs?
Din punct de vedere traditional, acest tip de vin poate fi produs doar in regiunile Veneto si Friuli Venezia Giulia din nord-vestul Italiei. Insa, in momentul de fata, prosecco poate fi produs oriunde daca se respecta reteta originala in care cantitatea de struguri Glera este utilizata in proportie de 85%.
Cei care vor sa se bucure de o bautura cu gust autentic italian sunt indemnati sa se indrepte spre produsele care poarta titlul de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), aspect ce garanteaza faptul ca au fost produse in regiunile italienesti mentionate anterior.
Gasesti astfel de produse la preturi convenabile in magazinul online www.beicevrei.ro. Aici te poti bucura de reduceri la sortimente precum Vinopera-Bervini 1955 – DOC Millesimato, Bottega Prosecco Poeti DOC, clasicul Martini si multe altele.
Cu ce preparate culinare poate fi asociat?
Pentru italieni, prosecco este mai mult decat o bautura care poate fi savurata pe post de aperitiv. Este pretextul perfect pentru a socializa si a te bucura de compania celor din jur, dar si de a purta conversatii interesante si pline de patos.
Odata cu venirea verii, multi italieni se opresc din lucru la orele 17 si se intalnesc pentru a se destinde alaturi de un pahar de prosecco. Din acest ritual, nu lipsesc nici gustarile care ofera savoare bauturii. Daca vrei sa procedezi la fel, iata cateva idei de mancaruri care pot fi asociate cu vinul spumant italian!
Brut (dry):
-
Diferite tipuri de sunca uscata;
-
Mini-sandvisuri;
-
Foccacia;
-
Quiche (tarta franceza);
-
Frittata;
-
Branzeturi usoare precum fontina;
-
Sparanghel alb;
-
Sushi;
-
Dim sum (preparate chinezesti pe baza de legume, creveti si fructe de mare).
Extra dry:
-
Prajituri;
-
Biscuiti italienesti;
-
Macarons;
-
Sufleuri dulci;
-
Mousse;
-
Jeleuri;
-
Inghetata;
-
Popcorn.
Bineinteles ca lista nu se opreste aici! Prepara cocktailul tau preferat pe baza de prosecco (Aperitif Spritz, Pretty Woman, Mimosa, Sgroppino si altele), pregateste un platou cu gustarile care iti plac, pune niste muzica locala si bucura-te de o seara italieneasca de-a dreptul speciala!