Cand vorbim despre vin, printre alti factori de diferentiere, un loc de cinste il are varsta vinului. Lupta dintre vinurile vechi si cele noi este una destul de acerba, care se da mai ales intre parerile celor mai experimentati degustatori de vinuri. Despre aceasta “lupta” intre cele doua categorii de vin vom discuta si noi in randurile ce urmeaza. Asadar, daca esti un pasionat de vin si iti doresti sa iti imbunatatesti cultura generala in acest sens, acest articol este perfect pentru tine! Te invitam asadar sa il parcurgi pana la final!
Vin vechi – mituri si adevaruri
Vinurile ce au fost lasate sa se “odihneasca” in crame pentru o perioada mai lunga de timp sunt considerate, intr-adevar, niste bauturi deosebite. Iata asadar cateva mituri si adevaruri in acest sens!
-
- “Toate vinurile devin mai bune odata cu trecerea timpului”. Acesta este unul dintre cele mai comune mituri cand vine vorba de vin vechi. Cele mai multe vinuri sunt facute pentru a fi consumate in primii ani de la imbuteliere. Din totalitatea vinurilor, un procent foarte mic este destinat invechirii pentru o perioada indelungata de timp.
-
- Cu cat un vin a stat mai mult la invechit, cu atat este mai valoros”. Este un alt mit ce nu este chiar in totalitate adevarat, cu toate ca este destul de comun. Valoarea unui vin depinde de mai multi factori, inclusiv de renumele producatorului, conditiile de recoltare si potențialul de învechire pe care vinul respectiv il are.
-
- Anumite componente ale vinului se pot imbunatati o data cu trecerea timpului”. Este o afirmatie adevarata, fiind un lucru destul de comun in productia de vin. Printre aceste componente din vin care se imbunatatesc o data cu trecerea timpului se numara si taninurile. De exemplu, taninurile din vinurile rosii se pot inmuia, iar aromele se pot dezvolta, ducand la un buchet aromatic mai complex.
-
- Vinurile cu potențial de învechire sunt special concepute pentru acest lucru”. O altă afirmație adevarata este aceea ca vinurile care imbatranesc bine si devin mai bune o data cu trecerea timpului au de obicei un continut ridicat de aciditate, taninuri si uneori zahăr rezidual, care le ajuta sa-si pastreze prospetimea si sa evolueze pozitiv pe parcursul anilor.
-
- Conditiile de pastrare sunt unele critice”. Pentru ca un vin sa invecheasca exact asa cum trebuie, trebuie sa fie pastrat in conditii adecvate, cu temperaturi constante, umiditate controlata, intuneric si lipsa de vibratii sau alte tipuri de factori externi ce l-ar putea afecta.
Vin tanar – mituri si adevaruri
Vinurile tinere, noi, sunt acele vinuri create pentru a fi baute la scurt timp dupa productie. In acest sens, mai jos ti-am lasat si pentru aceste vinuri cateva mituri si adevaruri!
-
- Vinurile tinere nu sunt de calitate”. Foarte multe persoane traiesc cu impresia ca doar vinurile vechi sunt de calitate, lucru care nu este deloc adevarat. Unele vinuri tinere au foarte multe calitati, acestea pot fi vibrant de fructate si pline de prospetime, oferind expriente gustative de-a dreptul magice, distincte.
-
- Vinurile tinere sunt mereu ieftine”. Cu toate ca se intampla ca deseori vinurile tinere sa fie unele mai accesibile la pret, acest lucru nu inseamna ca sunt mai prejos din punct de vedere al calitatii. Foarte multe tipuri de vin sunt produse cu aceeasi grija si atentie ca vinurile destinate invechirii.
-
- Vinurile tinere sunt gata de baut aproape imediat, procesul de vinificatie fiind unul diferit”. Este un lucru adevarat, mai ales ca aceste vinuri sunt facute pentru a fi consumate la scurt timp dupa imbuteliere.
-
- Nu are nevoie de conditii speciale de pastrare”. In mod obisnuit, vinul tanar nu este prea “pretentios”. Trebuie pastrat in conditii bune, insa nu ar nevoie de ceva special, deoarece sunt destinate consumului rapid.
In final, speram ca toate aceste informatii utile despre vin sa te fi ajutat in ceea ce priveste cultura generala despre vin. Nu uita ca cea mai importanta este parerea ta si propriile preferinte.