Pentru a avea condiții propice învățării, elevii nu au nevoie doar de un cadru didactic bine pregătit sau de manuale și culegeri bine structurate, ci inclusiv de un spațiu confortabil, primitor, care să stimuleze activitatea intelectuală și colaborarea. De aceea, mobilierul școlar este mai important decât ar părea la prima vedere. O clasă care arată bine din punct de vedere estetic va avea un efect pozitiv asupra elevilor care îi trec pragul, transformând învățatul într-o activitate ceva mai prietenoasă. Psihologii pun accent pe importanța unui spațiu de lucru organizat, ordonat pentru buna desfășurare a oricărui proces cognitiv, mai ales la vârste fragede, atunci când orice detaliu poate deveni o distragere.

Iată câteva sfaturi utile pentru alegerea principalelor piese de mobilier din clasă, pentru un spațiu bine organizat, propice dezvoltării intelectuale a elevilor

 

  1. Băncile pentru școală

Banca reprezintă pentru elevi spațiul de lucru al elevilor în timpul orelor. De aceea, aceasta trebuie suficient de încăpătoare pentru a le permite să-și țină cărțile pentru materia în desfășurare și penarul pe aceasta, fără a fi incomodați în timpul scrisului. De asemenea, înălțimea băncii este extrem de importantă pentru menținerea unei poziții corecte, care să nu le afecteze elevilor sănătatea coloanei vertebrale. De aceea o alegere inspirată, universală, o constituie băncile pentru școală cu înălțime reglabilă, care se pot adapta cu ușurință elevilor de diferite înălțimi, fiind excelente pentru centrele educaționale în care își desfășoară activitatea elevi din toate ciclurile de învățământ – primar, gimnazial, liceal. Pe Mobman.ro găsești o varietate de astfel de bănci, pe diverse culori. Este indicată alegerea unei culori universale, deschise care să contribuie la conturarea unei atmosfere plăcute.

2. Scaunele 

Pentru școală se poate opta fie pentru scaune tapițate, fie pentru cele clasice din lemn. Ultima variantă este mai inspirată deoarece acestea sunt mai durabile în timp, fiind mai puțin expuse la a se murdări. Ceea ce este cu adevărat important la un scaun este, la fel ca în cazul băncii, să poată susține o poziție a spatelui corectă. În cazul combinației cu o bancă reglabilă, scaunele de orice înălțime vor fi potrivite.

3. Cuierul

Cuierul reprezintă un element cheie, care ar trebui să se afle în orice sală de clasă, astfel încât elevii să nu fie incomodați de geci sau alte haine groase în timpul desfășurării orelor. Pentru mai multă eficiență, se poate opta pentru un cuier fără uși, poziționat în spatele clasei.

4. Dulapurile

Deși nu sunt întâlnite în multe din școlile românești, dulapurile le-ar oferi elevilor un confort sporit la școală, permițându-le să-și depoziteze diferite obiecte și să reducă greutatea ghiozdanelor pe care le aduc la școală zi de zi.

Realizând un ansamblu din aceste piese, la care se va adăuga în mod evident, catedra profesorului, elevii vor beneficia de un spațiu dedicat educației adaptat nevoilor lor și procesului cognitiv. Păstrarea simplității este un factor cheie în menținerea unei atmosfere plăcute și organizate în sala de clasă, astfel încât mobilitatea să nu fie afectată.

 

Sursa foto: pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here