Riscuri ce pot apărea atunci când împrumutați bani

Ce este riscul de credit?

Riscul de credit apare ori de câte ori o instituție financiară, inclusiv o bancă sau o companie nebancară, acordă un împrumut rapid sau alt tip de credit. Ambele părți ale contractului sunt supuse riscului. Instituțiile financiare suportă riscul de credit sub forma pierderii fondurilor de împrumut dacă clientul nu plătește în mod regulat ratele de credit. Consumatorul, în schimb, riscă să nu poată plăti ratele la împrumut din cauza, de exemplu, a unei boli sau a pierderii locului de muncă. Aceasta are ca rezultat transformarea împrumutului în datorii. Pentru ambele părți, decizia de a încheia un contract trebuie să fie bine calculată pentru a minimiza riscul de credit.

Cum reduc instituțiile de creditare riscul de credit atunci când împrumută bani?

Băncile și societățile de credit, pentru a-și menține lichiditatea financiară și solvabilitatea, întreprind o serie de acțiuni menite să reducă riscul care decurge din acordarea de împrumuturi și credite. Unii factori care afectează nivelul de risc sunt independenți de acțiunile instituțiilor financiare și ale clienților (inflația și ratele dobânzilor, valoarea banilor, rata șomajului). Prin urmare, companiile de creditare iau măsuri care pot reduce riscurile care le afectează efectiv.

Cum reduc riscul de credit băncile și firmele non-bancare:

Verificarea solvabilității utilizatorului. Indiferent de mărimea sumei furnizate, instituțiile financiare verifică întotdeauna capacitatea de a rambursa la timp banii împrumuți. Desigur, cu cât împrumutul este mai mare, cu atât cercetarea este mai amănunțită. Cum evaluează băncile și companiile de credit? De obicei, testarea creditului constă într-o evaluare cantitativă și calitativă. Evaluarea cantitativă include suma veniturilor pe care utilizatorul le primește, precum și suma cheltuielilor sale de trai. Toate datoriile contractate anterior și existente sunt, de asemenea, supuse evaluării cantitative, inclusiv: credite ipotecare, împrumuturi în numerar, achiziții în rate, leasing auto, carduri de credit. Evaluarea calitativă se referă la vârsta utilizatorului, tipul și forma de angajare, starea civilă, numărul de membri ai gospodăriei și altele.

Reducerea sumei acordate. În cazul în care banca sau societatea de credit consideră că un client nu are suficientă credibilitate financiară, îi poate oferi o sumă mai mică de decât suma solicitată.

Asigurare de credit – este aproape obligatorie pentru creditele ipotecare și creditele pentru sume mai mari. Datorită acesteia, banca poate fi sigură că în caz de boală sau pierdere a muncii, împrumutul va fi rambursat.

Instituțiile bancare și nebancare verifică dacă toate ratele sunt rambursate conform programului convenit. Datorită acestui fapt, dacă există o întârziere, firmele pot reacționa și dezvolta o strategie care să faciliteze clientul în rambursarea obligației.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here