Exista cateva produse sau obiceiuri de viata pe care femeile insarcinate si partenerii lor ar trebui sa le evite cat mai mult posibil. Sigur, fiecare femeie este diferita si nicio sarcina nu seamana cu alta, iar cele mai exacte informatii si sfaturi pe care le poate primi o viitoare mamica sunt cele pe care le ofera in specialist in ginecologie si obstetrica.
Cu toate acestea, pentru ca gravidele sa nu isi supuna riscurilor propria sanatate si pe cea a pruncului ce il poarta in pantece, ar fi bine sa evite urmatoarele lucruri:
Acupunctura si masajul
Aceste terapii sunt, in general, considerate sigure in timpul sarcinii, dar nu in orice perioada a sarcinii. De exemplu, abdomenul nu trebuie masat deloc in primele 3 luni de sarcina.
Totodata, acupunctura este sigura pentru gravide. Insa ar fi bine sa fie realizata doar de catre un acupuncturist calificat, care sa aiba pregatire vasta si experienta cu femeile insarcinate. Spune acupuncturistului tau daca esti gravida, deoarece anumite puncte de acupunctura nu pot fi utilizate in siguranta in timpul sarcinii.
Daca ai in vedere utilizarea unei terapii complementare, este important sa mergi mai intai la un cabinet ginecologic pentru a vorbi cu un medic daca terapia respectiva este potrivita pentru tine si nu iti pune in pericol sarcina sau propria sanatate.
Pisicile
Toxoplasmoza este o infectie frecventa care apare la majoritatea pasarilor si mamiferelor, inclusiv la oameni, putand provoca probleme grave in sarcina. Parazitul numit Toxoplasma gondii (T. gondii) poate fi gasit in materiile fecale de pisica sau in nisipul care este contaminat cu fecalele pisicii infectate.
Riscul de a te infecta cu toxoplasmoza atunci cand esti gravida este foarte mic. Daca, insa, se intampla acest lucru in stadiile incipiente ale sarcinii, riscul de avort spontan este foarte mare. Totodata, toxoplasmoza poate provoca orbire si leziuni la nivelul creierului la un copil nenascut.
Semnele toxoplasmozei sunt asemanatoare cu cele ale gripei si includ temperatura ridicata, dureri de gat si dureri musculare. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, toxoplasmoza nu provoaca niciun simptom.
Produsele de curatenie
Verifica etichetele tuturor produselor de curatenie pentru a te asigura ca nu exista avertismente legate de siguranta pentru gravide. Daca utilizezi produse de curatare, lipici, vopsea sau orice alte substante chimice de uz casnic, urmeaza instructiunile de siguranta de pe eticheta. De asemenea, asigura-te ca incaperea in care folosesti produsele este bine aerisita cand faci curatenie. De mentionat, de asemenea, ca unele sapunuri pentru toaleta contin naftalina. Expunerea la cantitati foarte mari de naftalina poate deteriora celulele sanguine, provocand anemie hemolitica. Printre simptomele care pot aparea dupa expunerea la cantitati mari de naftalina se numara oboseala, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi si diaree. Nou-nascutii prezinta un risc deosebit daca sunt expusi la naftalina.
Produsele de bronzare
Ingredientul activ in produsele de bronzare este dihidroxiacetona (DHA), o substanta netoxica ce reactioneaza cu celulele din stratul exterior al pielii, producand un pigment maro numit melanoidin. DHA nu depaseste stratul exterior al pielii si, prin urmare, nu este absorbit in corp.
Desi nu sunt cunoscute pericolele de utilizare a produselor de bronzare, se stie faptul ca acestea pot provoca uneori reactii alergice. Din acest motiv, este recomandat ca femeile sa nu le utilizeze in perioada sarcinii, deoarece modificarile nivelurilor hormonale pot face ca pielea sa fie mai sensibila decat de obicei. Daca totusi folosesti un produs de bronzare, testeaza-l inainte pe o suprafata mica de piele pentru a vedea daca ai o reactie.
Alcoolul
Nu exista o cantitate sigura de alcool in timpul sarcinii. Fie ca planuiesti o sarcina, esti deja gravida sau alaptezi, evitarea completa a alcoolului este cea mai sigura optiune, deoarece acesta poate dauna extrem de mult copilului nenascut.
Vopseaua de par
Majoritatea cercetarilor, desi sunt limitate, arata ca este sigur sa iti vopsesti parul in timpul sarcinii. Unele studii, insa, au descoperit ca dozele foarte mari de substante chimice din colorantii de par pot provoca daune fatului.