Procesul de producție presupune efectuarea unor operațiuni ample, și diversificate, motiv pentru care utilajele specifice acestei industrii sunt esențiale pentru obținerea unor produse finite calitative, și însemnate din punct de vedere cantitativ.
Condiții și clasificare a utilajelor alimentare
Pentru îndeplinirea cu succes a procesului de producție sunt necesare cele mai bune, moderne, și performante utilaje în industria alimentară, așadar ele ar trebui să îndeplinească anumite condiții: – realizarea operațiunilor de calitate superioară;
– consum energetic, și costuri pe unitatea de produs mai mici;
– sporirea productivității muncii;
– să aibă în dotare aparatură de măsură, și control pentru funcționarea acestora;
– posibilitate de creștere a gradului de automatizare a unor operațiuni ale procesului de producție;
– deservire cât mai ușoară a utilajelor;
– dispozitive de siguranță în dotarea liniilor tehnologice pentru a le permite să se blocheze în cazul defecțiunii unei mașini.
Clasificarea de utilaje în industria alimentară se face după câteva criterii principale: după ciclul de lucru – funcționare continuă/periodică; după tipul de acțiune – utilaje cu acțiune mecanică asupra produsului, respectiv utilaje cu acțiuni fizico-chimice ale produsului; după gradul de automatizare – fără elemente de automatizare, semiautomate, și automate; după numărul de operațiuni pe care le pot efectua – individuale, și complexe; după tipul de operațiune realizat – utilaje pentru mărunțire, tocare, amestecare, dozare, spălare, ambalare, etc.
Eficiența utilajelor din industria alimentară
Toate aceste utilaje în industria alimentară trebuie să cuprindă, și să realizeze întregul proces tehnologic de la recepție, până la ambalarea și depozitarea produsului finit. Întregul sistem de utilaje utilizat se bazează pe anumiți factori: tehnico-organizatorici, tehnologici, și energetici.
Factorii tehno-organizatorici se referă la gruparea agregatelor de producție, mecanizarea proceselor, respectiv automatizarea lor, și a controlului.
Factorii tehnologici se raportează la caracterul proceselor de producție, precum și la proprietățile materiei prime ce urmează a fi procesată.
Factorii energetici reprezintă echilibrul permanent între energie și material.