Pentru a identifica anxietatea la adolescenti, este important sa afli mai multe despre semne si simptome. Care este diferenta dintre semnele de anxietate si simptomele de anxietate la adolescenti? Semnele de avertizare sunt schimbari de comportament care pot fi observate de catre parinti, alti membri ai familiei, profesori si colegi. Simptomele, pe de alta parte, sunt experientele interioare ale adolescentului, atat emotionale, cat si fizice, in timp ce se lupta cu anxietatea. De aceea, atat observatia, cat si conversatia sunt necesare pentru a verifica sanatatea mintala a adolescentului.
Cel mai bun mod de a identifica semnele anxietatii la adolescenti este sa observi zilnic comportamentul copilului tau. Acorda atentie obiceiurilor sale alimentare si de somn, precum si predispozitiilor lui. Observa daca activitatile si interactiunile lui zilnice s-au schimbat sau s-au diminuat. Performantele scolare sunt, de asemenea, un indicator graitor al faptului ca ar putea suferi de anxietate.
Cand vine vorba de identificarea simptomelor de anxietate la adolescenti, mentinerea unei comunicari continue si deschise este cruciala pentru intelegerea starii sufletesti a copilului tau. De fapt, comunicarea regulata parinte-copil poate preveni tulburarile de sanatate mintala sa se instaleze sau sa se agraveze. Cercetarile arata ca simptomele de anxietate la adolescenti sunt mai frecvente si mai severe atunci cand conexiunea adolescentilor cu parintii lor este slaba. Asadar, desi comunicarea cu un adolescent poate sa nu fie usoara, merita efortul.
Semnele de anxietate la adolescenti
Iata cateva dintre semnele comportamentale de anxietate la adolescenti la care parintii si ingrijitorii trebuie sa fie atenti:
-
Scaderea performantelor scolare, rezultate slabe la teste, absente nemotivate, etc;
-
Pierderea interesului fata de activitatile de care se bucurau inainte;
-
Scadere notabila a interactiunilor sociale;
-
Discutii negative legate de propria persoana, cum ar fi “Nu pot face asta”, “Nu sunt bun la nimic.” sau negativitate generala;
-
Probleme legate de somn in timpul noptii, epuizare fara motiv aparent;
-
Pierderea poftei de mancare si alimentatie dezordonata, incapacitatea de a se bucura de alimentele pe care le iubeau inainte;
-
Iritabilitate si alte modificari ale dispozitiei si comportamentului;
-
Abuzul de substante si/sau alcool si alte comportamente riscante;
-
Evitarea oamenilor, locurilor si lucrurilor care declanseaza sentimente anxioase.
Simptomele anxietatii la adolescenti
Simptomele de anxietate la adolescenti includ urmatoarele experiente interne, atat psihologice, cat si fizice:
-
Sentimente recurente de ingrijorare si stres cu privire la viata de zi cu zi, care par a fi imposibil de controlat;
-
Neliniste, nervozitate, senzatia de a se afla pe marginea prapastiei;
-
Un sentiment constant de groaza;
-
Concentrarea asupra gandurilor si rezultatelor negative;
-
Dificultatea de a se concentra;
-
Dificultatea de a se relaxa;
-
Tensiune musculara;
-
Dureri de stomac sau de cap;
-
Probleme digestive, greata, transpiratie si tremur (asociate in special cu anxietatea sociala si anxietatea acuta);
-
Senzatia ca ingrijorarea fata de ceva este singura modalitate de a preveni intamplarea acelui eveniment;
-
Atacuri de panica.
In cazul in care copilul tau adolescent iti spune ca se confrunta cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, ar putea avea o tulburare de anxietate. Acum, este esential sa ceri ajutorul unui profesionist in psihiatrie pediatrica.
Cele mai intalnite tipuri de anxietate la adolescenti
-
Tulburarea de anxietate generalizata;
-
Anxietatea acuta;
-
Anxietatea sociala;
-
Anxietatea de separare;
-
Fobiile;
-
Tulburarea obsesiv-compulsiva;
-
Tulburarea de panica;
-
Anxietatea scolara;
-
Tulburarea de stres posttraumatic.
De ce este nevoie de tratament?
Pentru adolescentii cu anxietate, tratamentul poate face o diferenta pozitiva enorma – acum si in viitor. In timp ce inceperea tratamentului poate fi un pas mare de facut, acesta ii poate schimba viata. Tulburarile de anxietate de obicei nu se amelioreaza singure, asa ca este imperativa inceperea tratamentului cat mai curand posibil pentru evitarea escaladarii simptomelor.
Exista o varietate de optiuni de tratament pentru anxietatea adolescentilor, cele mai importante fiind psihoterapia cognitiv comportamentala si medicatia. Psihoterapia cognitiv comportamentala se refera la modificarea modului de gandire si de actionare a pacientului in diferite situatii. Medicamentele pot ajuta la reducerea semnificativa a simptomelor, imbunatatind functionarea adolescentului in plan scolar, social si personal.
Daca vrei sa afli mai multe lucruri despre anxietatea la adolescenti si despre modul in care poate fi tratata, poti intra pe www.mindmed.ro