Alzheimer este principala cauza atunci cand vine vorba despre dementa. Este o afectiune neurodegenerativa care afecteaza cu precadere persoanele de peste 60-65 de ani, dar nu numai. Avand in vedere ca boala Alzheimer este o afectiune progresiva, este important de punctat faptul ca exista mai multe stadii ale bolii, dar si mai multe tipuri ale acestei afectiuni.
Evolutia bolii se poate intinde pana la 10 ani sau chiar mai mult. Fiecare stadiu al bolii are propriile manifestari. Ele pot fi mai blande sau mai severe, mai rapide sau mai lente, in functie de fiecare pacient in parte. Iata care sunt stadiile bolii Alzheimer, caracteristicile fiecarui stadiu si tipurile acestei afectiuni neurodegenerative.
Stadiul I – Alzheimer timpuriu sau preclinic
Este stadiul care este descris prin debutul afectiunii. De la acest punct si pana in momentul in care se pot observa primele simptome pot trece chiar si cativa zeci de ani. Este adevarat ca in prezent pot fi depistate anumite proteine care favorizeaza declansarea bolii, astfel ca diagnosticul poate fi intr-un anumit mod prevenit sau descoperit mai din timp.
Stadiul al II-lea – Declinul cognitiv usor
In al doilea stadiu vorbim despre anumite probleme de memorie si gandire, probleme care nu sunt inca atat de grave incat sa duca la afectarea capacitatii de munca sau a interactiunilor sociale. Este important de punctat faptul ca nu toate persoanele care manifesta un declin cognitiv usor se confrunta cu probleme ale bolii Alzheimer. Un astfel de declin usor poate fi cauzat de alte probleme medicale.
Stadiul al doilea poate fi caracterizat de pierderea memoriei privind informatii recente, conversatii recente, intalniri programate, estimarea gresita a timpului sau dificultati in luarea deciziilor imediate.
Stadiul al III-lea – Alzheimer usor
In cele mai multe cazuri in acest stadiu se diagnosticheaza boala, doar in urma situatiilor in care simptomele devin deja evidente. Aici apar dificultatile de memorie privind evenimente recente, pierderea capacitatii de planificare sau de efectuare a unor sarcini de lucru.
Stadiul al IV-lea – Alzheimer moderat
Este stadiul cand se instaleaza starile de confunzie, apar probleme grave cu memoria, iar pacientul incepe sa aiba nevoie de asistenta in realizarea activitatilor zilnice. Pacientii pierd notiunea timpului sau a spatiului, uita lucruri esentiale.
Stadiul al V-lea: Alzheimer sever
Continua deteriorarea memoriei, gandirii si a judecatii. Este stadiul in care pacientul are dificultati in a se misca singur, isi pierde coerenta si nu se poate hrani singur. Isi pierde chiar controlul asupra unor functii fiziologice firesti.
Tipurile in cazul bolii Alzheimer
Exista trei tipuri in boala Alzheimer, si anume:
- Alzheimer timpuriu care are debut precoce si este intalnit la persoanele intre 40-50 de ani
- Alzheimer tarziu, cu debut tardiv si care apare in randul persoanelor trecute de 65 de ani, fara a se cunoaste cauza pentru care unele persoane dezvolta boala, iar altele nu
- Alzheimer familial, situatie in care afectiunea se transmite genetic daca boala afecteaza cel putin doua generatii in randul membrilor familiei
Acestea sunt stadiile si tipurile de Alzheimer, stabilite in baza unei consultatii neurologice.