sfaturi gradinarit

Gradinaritul este pentru multi un hobby relaxant, interesant, ideal de avut daca locuiesti de ceva vreme la casa sau vrei sa te muti la casa. Prin gradinarit intelegem activitatea de cultivare a plantelor in anumite spatii special amenajate, gradini.

Desi pare simplu, gradinaritul e o activitate solicitanta, destul de dificila daca nu ai experienta, presupune multa rabdare, existenta unor cunostinte de specialitate si ceva curaj pentru a incerca diverse lucruri in gradina.

Oricine se poate apuca de gradinarit, nu exista limita de varsta si nici o perioada anume din viata cand ai putea sa te ocupi de gradina. Pe langa faptul ca te poti relaxa si poti uita de stres, gradinaritul este foarte bun si pentru corpul nostru: faci miscare, renunti la sedentarism, iesi in gradina in fiecare zi pentru ca ai atat de multe de facut.

Fiind o activitate complexa, in gradinarit e loc mereu de sfaturi si de recomandari pentru a avea cele mai bune rezultate. Iata in continuare care ar fi 5 Sfaturi utile pentru gradinarit care te vor ajuta cu siguranta sa te descurci mai usor in gradina.

Investeste in unelte de calitate pentru gradinarit

Daca vrei sa poti face tot ce ti-ai propus in gradina e bine sa ai uneltele potrivite, cele mai bune pentru fiecare activitate in parte. Fa o documentare inainte sa cumperi orice, vezi ce vrei sa faci si ce anume ai putea folosi si comanda doar produse de la firme importante de pe piata, din materiale de calitate, rezistente la uzura si special realizate pentru activitatile la care le vei utiliza.

Evita sa cumperi unelte si accesorii cu preturi mai mici doar pentru o economice de cativa zeci de lei. In gradinarit e nevoie mereu de ele, asa ca la un moment dat se vor defecta daca sunt de proasta calitate si ai facut un compromis cand le-ai luat.

Cu cat ai mai multe unelte de cea mai buna calitate, cu atat vei avea si o misiune mai usoara in gradina si vei termina mai rapid ce ai de facut. Tine toate uneltele in acelasi loc, impreuna, ca sa stii de unde sa le iei cand ai nevoie de ele.

Pomii si arbustii se tund de cel putin doua ori intr-un an

Ai practic doua tipuri de tundere, una de formare si de stimulare a inflorii, inainte sa ai mugurii „crapati”, a doua pentru intretinere. Tunde mereu ramurile oblic si evita sa tai lastarii noi care nu au nicio problema. Foloseste doar instrumente speciale pentru tundere, clesti pentru tundere si alege tipul de tundere si perioada in functie de fiecare specie de pom in parte.

Udarea se face mereu dimineata, noaptea

Daca uzi mult plantele ziua cand e foarte cald, vara, vei creste riscul de mana la frunze si plantele vor fi stricate imediat. Daca ai apa de dimineata devreme plantele o vor folosi toata ziua si vor creste frumos sub atingerea razelor soarelui. Poti totusi sa uzi plantele in siguranta si seara doar cand ai cer acoperit si vant. Daca nu-ti doresti aceasta bataie de cap si iti doresti ca lucrurile sa se intample automat, cere o oferta de sisteme de irgatii gazon si uita de grijile udatului gazonului si gradinii.

Ingrijeste solul

Adauga ingrasaminte, verifica calitatea lui, evita sa faci sapaturi adanci, sa aerezi prea mult, sa adaugi prea multe tratamente. De asemenea, evita sa plantezi aceleasi plante in aceeasi zona ani la rand. Schimba plantele dintr-o zona, florile cu altele in asa fel incat sa nu saracesti pamantul. Poti folosi oricand ce ramane de la ceai si cafea pentru a imbogati solul acid si a pastra aciditatea in anumite zone unde ai nevoie.

Anotimpurile recomandate pentru divizare si replantare plante pere in gradina sunt primavara si toamna.

Atunci nu e nici foarte cald, ai conditii excelente sa ai o dezvoltare rapida a plantelor. E de evitat saparea si plantarea in sol umed pentru ca va fi afectata structura sa. Poti sapa in siguranta cand pamantul e uscat si devine sfaramicios. Daca ai plante, flori care au crescut in ghiveci se sapa o groapa mai mare decat recipientul de unde au fost scoase pentru ca radacinile sa aiba loc de extindere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here