Ultima scrisoare de dragoste, de Jojo Moyes, recenzie

0
121

Celebra autoare a cărții “Înainte să te cunosc”, Jojo Moyes, după care s-a făcut și filmul cu același titlu, revine cu o nouă poveste de dragoste lacrimogenă, menită să încânte sufletele cititorilor și cititoarelor si anume: romanul “Ultima scrisoare de dragoste”.

Ellie și John sunt cei doi protagoniști ai acestui minunat roman, iar povestea lor de dragoste nu are loc fără complicații, ca orice mare iubire. Ellie este o tânără ziaristă, iar în paralel este îndrăgostită de un bărbat căsătorit.

Un al doilea plan al narațiunii ni-i afișează pe Anthony și Jennifer, aceasta fiind căsătorită cu unul dintre cei mai bogați și importanți oameni de afaceri. Ziarista descoperă în arhiva ziarului la care lucra date despre aceștia și ajunge să empatizeze foarte mult cu Jennifer, deoarece poveștile lor se aseamănă foarte mult, chiar dacă una trăiește în prezent, iar alta în trecut.

ultima scrisoare de dragoste

O veche scrisoare de dragoste poate schimba cursul unei noi iubiri

Titlul romanului se referă tocmai la o veche scrisoare de dragoste care a schimbat cursul acelei mari iubiri, iar cu această ocazie Ellie își poate da seama de propriile greșeli înfăptuite în viața ei privată. Nimic nu deschide ochii unui om mai bine decât să-și vadă povestea trăită de altcineva, doar că până la final, astfel încât devine conștient de repercusiunile propriilor fapte.

Paralele intre doua iubire interzise

Paralela din anii ’60 și 2000 este foarte interesant creată de Jojo Moyes în cadrul acestui roman. Fiind vorba de două iubiri interzise din cadre diferite, putem observa că totuși, de-a lungul timpului, stările trăite de persoanele în cauză nu diferă foarte mult, în ciuda diferențelor evidente. Pentru mine, cel puțin, a fost un adevărat cadou să regăsesc nu una, ci două povești de iubire contopite în paginile acestei cărți. Deși o apreciam pe autoare dinainte, cred că tocmai volumul de față a reușit să mi-o imprime pentru totdeauna în suflet pe Moyes.

Ce am face noi daca am fi intr-o situatie similara?

Un alt punct foarte important care ne dă de gândit în această situație este ce am face noi dacă ne-am afla în aceleași circumstanțe precum personajele principale. Mi se pare unul dintre cele mai de bază lucruri la o carte bună faptul de a putea empatiza, dar totodată, de a te pune înafara unui scenariu pentru a-ți da de gândit asupra propriei persoane.

Pret nou: 40 lei

Ne sunt prezentate două personaje feminine cu personalități puternice și pline de curaj, care totuși ajung să trăiască niște vieți dezordonate și pline de confuzie, numai în felul în care o iubire interzisă ar putea da peste cap viața cuiva. Cu siguranță acest gen de poveste poate intriga pe oricine, căci nu este un eveniment deloc rar să te îndrăgostești de cineva pe care nu poți să-l ai.
[the_ad id=”411″]
“Ultima scrisoare de dragoste” este cu siguranță și un roman psihologic, precum unul de dragoste intens (recomand si Barbatul care n-a mai sunat de Rosie Walsh), prin faptul că putem fi atât de aproape de emoțiile unor personaje fictive, dar care par foarte reale în contextul dat. Este de asemenea vorba de pierdere, durere, traume și alte trăiri care vin odată cu realitatea unei iubiri adevărate, trăite pătimaș și la intensitate maximă.

Concluzie

În concluzie, nu există niciun motiv pentru care să nu-i dați o șansă acestei cărți scrisă atât de migălos și cu patos de Jojo Moyes. Aceasta iese din tipare și te pune față-n față cu tine însăți până la urmă, căci vorbește despre situații neașteptate care totuși pot apărea la orice pas, în viața oricui. Tocmai pentru că nu poți programa persoana pe care o iubești, valurile vieții te duc pe căi nesperate, care te ajută să evoluezi și să înțelegi ce înseamnă cu adevărat iubirea pentru tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here