Venirea pe lume a unui copil este un moment plin de emoţii şi bucurie pentru părinţi şi cei apropiaţi lor, însă poate fi şi foarte copleşitor mai ales pentru mamă. Fiind o situaţie nouă trebuie să ai răbdare cu tine şi cel mic, amândoi veţi trece printr-o perioadă de acomodare, în care veţi învăţa cum funcţionează lucrurile cel mai bine. Încearcă să eviţi comparaţiile cu alte mămici şi alţi bebeluşi, pentru că fiecare are ritmul său de creştere şi dezvoltare şi nu exista termen de comparaţie în acest sens.
Iată 3 sfaturi utile pentru mămici în primele luni de viaţă ale bebeluşului:
- Fii atentă la nevoile copilului tău
În primele luni de viaţă bebeluşul nu are nevoie de jucării, desene sau alte elemente care să îl distragă. Tot ce are nevoie este hrană, iubire şi o igienă corespunzătoare. Încearcă să fii cât mai atentă la cel mic, pentru a putea învăţa când plânge pentru că are nevoie de mâncare sau pur şi simplu vrea puţină afecţiune. Contactul piele pe piele e foarte important, aşa vei reuşi să creezi o conexiune cu cel mic şi poate ajuta la liniştirea sa în momentele în care plânge şi nu ştii ce sa mai încerci.
2. Învaţă să faci diverse activităţi împreună cu bebeluşul
Poate nu vei avea întotdeauna pe cineva care să stea cu cel mic cât timp ai diverse activităţi de făcut, aşa că ar trebui să găseşti nişte variante prin care să le faci având grijă de el sau ea. Pune-l în marsupiu sau în cărucior şi mergi către lucrurile pe care le ai de bifat. Viaţa ta nu stă pe loc dacă ai un copil şi trebuie să înveţi să îl integrezi în programul tău de zi cu zi. Astfel, dacă apare ceva imprevizibil, vei putea să te descurci mult mai uşor, chiar şi cu cel mic alături. Pentru variante bune de cărucioare, care să te ajute să fii mult mai flexibilă pe drum cu bebeluşul alături, poţi verifica Babymatters.ro – au o mulţime de modele din care poţi alege.
3. Ai încredere în instinctele materne
Chiar dacă la început vei fi nesigură pe tine şi nu o să poţi gestiona situaţia cu cea mai mare siguranţă, trebuie să înveţi să crezi în propriile forţe. Instinctele materne se dezvoltă în tine pe durata sarcinii şi se dezvoltă pe parcurs, cu cât petreci mai mult timp cu bebeluşul şi înveţi să-i înțelegi nevoile. Nu te subestima, vei ştii cu siguranţă să iei cele mai bune decizii pentru copilul tău, iar dacă simţi că situaţia te copleşeşte e normal să ceri ajutor de la cei dragi sau personal medical de specialitate, ce te va linişti şi îţi va putea alunga grijile şi incertitudinile.
Aşadar, primele luni din viaţa unui bebeluş sunt cu adevărat speciale şi trebuie tratate ca atare. Bucură-te de fiecare moment altărui de cel mic şi oferă-i toată atenţia şi iubirea ta, aceste două lucruri îl vor face un bebeluş liniştit şi fericit, ce se va dezvolta în condiţii optime.
Sursă foto: pexels.com