HPV la bărbați

Mulți bărbați care contractează o infecție cu HPV nu au simptome, deși unii pot dezvolta veruci genitale. Consultați-vă medicul dacă observați umflături sau leziuni neobișnuite pe penis, scrot sau anus.

Unele tulpini de HPV pot provoca cancer de penis, anal și gât la bărbați. Unii bărbați pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta cancere legate de HPV, inclusiv bărbații care fac sex anal și bărbații cu un sistem imunitar slăbit.

Tulpinile de HPV care provoacă veruci genitale nu sunt aceleași cu cele care provoacă cancer.

HPV la femei

Se estimează că 80% dintre femei vor intra în contact cu cel puțin un tip de HPV pe parcursul vieții. Ca și în cazul bărbaților, multe femei care fac HPV nu au niciun simptom, iar infecția dispare fără a cauza probleme de sănătate.

Unele femei pot observa că au veruci genitale, care pot apărea în interiorul vaginului, în sau în jurul anusului și pe colul uterin sau vulva.

Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă observați orice umflături sau creșteri inexplicabile în sau în jurul zonei genitale.

Unele tulpini de HPV pot provoca cancer de col uterin sau cancer de vagin, anus sau gât. Screening-ul regulat poate ajuta la detectarea modificărilor asociate cu cancerul de col uterin la femei. În plus, testele ADN pe celulele cervicale pot detecta tulpini de HPV asociate cu cancerele genitale.

Teste HPV

Testarea pentru HPV este diferită la bărbați și la femei.

Femei

Este de recomandat ca femeile să facă primul test Papanicolau sau test Papanicolau la vârsta de 21 de ani, indiferent de debutul activității sexuale.

Testele Papanicolau regulate ajută la identificarea celulelor anormale la femei. Acestea pot semnala cancer de col uterin sau alte probleme legate de HPV.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 21 și 29 de ani ar trebui să facă doar un test Papanicolau la fiecare trei ani. De la 30 la 65 de ani, femeile ar trebui să facă una dintre următoarele: primiți un test Papanicolau la fiecare trei ani, primiți un test HPV la fiecare cinci ani; va depista tipurile de HPV cu risc ridicat (hrHPV), primiți ambele teste împreună la fiecare cinci ani; acest lucru este cunoscut sub numele de co-testare.

Testele de sine stătătoare sunt preferate față de co-testarea. Dacă aveți mai puțin de 30 de ani, medicul dumneavoastră sau ginecologul vă poate solicita și un test HPV dacă rezultatele Papanicolau sunt anormale.

Există cel puțin 14 tulpini de HPV care pot duce la cancer. Dacă aveți una dintre aceste tulpini, medicul dumneavoastră poate dori să vă monitorizeze pentru modificări ale colului uterin.

Poate fi necesar să faceți un test Papanicolau mai des. Medicul dumneavoastră poate solicita, de asemenea, o procedură de urmărire, cum ar fi o colposcopie.

Modificările cervicale care duc la cancer durează adesea mulți ani pentru a se dezvolta, iar infecțiile cu HPV dispar adesea de la sine, fără a provoca cancer. Poate doriți să urmați un curs de așteptare atentă în loc să urmați un tratament pentru celulele anormale sau precanceroase.

Bărbați

Este important de reținut că testul ADN HPV este disponibil numai pentru diagnosticarea HPV la femei. În prezent, nu există niciun test aprobat de FDA disponibil pentru diagnosticarea HPV la bărbați.

Potrivit CDCTrusted Source, screening-ul de rutină pentru cancerul anal, gâtului sau penisului la bărbați nu este recomandat în prezent.

Unii medici pot efectua un test Papanicolau anal pentru bărbații care au un risc crescut de a dezvolta cancer anal. Aceasta include bărbații care fac sex anal și bărbații cu HIV.

Tratament Papiloame

Majoritatea papiloamelor sunt benigne și nu trebuie tratate. Unele papiloame dispar de la sine.

Tratamentul papiloamelor pielii (negi, veruci plantari sau veruci genitale) include: geluri, unguente sau tampoane cu acid salicilic disponibile fără prescripție medicală (OTC), crioterapia (îngheață negul; unele produse sunt disponibile OTC, iar altele sunt pe bază de rețetă), cantaridină

electrochirurgie și chiuretaj, excizie, tratament cu laser, peelinguri chimice, bleomicina, imunoterapie.

Tratamentul papiloamelor din canalul mamar feminin (papilom intraductal) implică de obicei îndepărtarea chirurgicală a papilomului.

Tratamentul papilomului din cutia vocală (laringe) (papilom laringian) implică o laringoscopie cu îndepărtare chirurgicală folosind laserul cu dioxid de carbon (CO2).

Tratamentul papilomului în sinusuri (papilom inversat) include îndepărtarea chirurgicală a papilomului.

Cu toate acestea, dacă presupui că suferi de o asemenea tumoare nu trebuie să intri în panică sau să-ți dai tu un anumit diagnostic. Alege să consulți un medic specialist, care te va ajuta să vezi care este problema, și de ce nu te simți bine. Optează pentru www.ralucaharnagea.ro!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here