Ceaiurile de planta au fost dintotdeauna remedii pentru tratarea afectiunilor. Au fost folosite de tamaduitorii si samanii culturilor antice, vracii si spiterii din perioada medievala si continua sa fie utilizate de medici in tratarea multor boli si afectiuni. Plantele medicinale sunt bogate in compusi care sustin sanatatea si imbunatatesc functiile organismului. In fapt ceaiurile de plante sunt medicamentele care pot fi administrate de la primele simptome ale bolilor sau pur si simplu pentru placerea de a fi savurate.
Totusi prepararea si servirea ceaiurilor de plante este o arta. Iata o serie de aspecte pe care trebuie sa le cunosti, pentru a transforma aceaste licoari in remediile mult dorite, dar si care sunt ceaiurile care nu trebuie sa iti lipseasca din trusa de urgenta.
Pentru ca efectul ceaiului sa fie maxim, plantele trebuie lasate la infuzat 5, 10 sau 15 minute in functie de sortiment. Cantitatea de plante trebuie corect proportionata (o lingurita la 200 ml de apa) si recipientul trebuie acoperit in timpul procesului de infuzare.
Indiferent de scop, serveste ceaiul neindulcit, astfel vei beneficia din plin de valoarea benefica a plantelor. Zaharul, indulcitorii si mierea modifica modul de absorbtie a licorii, o serie dintre acestea atenueaza efectele principiilor active.
Aceasta bautura trebuie servita la temperatura corpului. Daca temperatura este prea ridicata sau prea scazuta, organismul este obligat sa foloseasca resurse pentru a aduce ceaiul la temperatura optima de absorbtie, deci corpul va fi suprasolicitat.
Consumul de ceai fierbinte poate favoriza aparitia cancerului de laringe. Specialistii chinezi au observat dupa studii amanuntite ca aceasta afectiune era mai mare in randul persoanelor care consuma ceai fierbinte decat in randul celor care serveau ceaiul caldut sau rece.
Care sunt ceaiurile care nu trebuie sa lipseasca din trusa naturista
Ceaiul verde
Frunzele atent selectionate ale arborelui de ceai verde sunt bogate in proteine, fibre, calciu, fier, sodiu, fosfor, mangan, magneziu, potasiu. Este una dintre cele mai simple si mai importante surse de antioxidanti, substante care neutralizeaza radicalii liber, responsabili de aparitia celulelor canceroase. Ajuta la detoxifierea ficatului, imbunatateste circulatia, tranzitul si digestia, reduce colesterolul, incetineste procesul de imbatranire celulara. Este practic un aliment complex, un aliat de nadejde impotriva imbatranirii si a kilogramelor in plus.
Ceaiul de musetel
Partile aeriene de musetel sunt bogate in vitamine, minerale, riboflavina, acid salicilic, alfa-bisabolol, matricina, apigenina. Ceaiul obtinut din aceasta planta are proprietati antiinflamatoare, antiseptice, antivirale, antialergice, anti iritante, antibacteriene. Preparatul poate ameliora inflamatiile gingivale si ale cavitatii bucale, reduce anxietatea, combate problemele digestive, greata si balonarea, imbunatateste somnul si reduce durerile menstruale. In plus are gust deosebit de bun.
Ceaiul de menta
Ceaiul de menta este o sursa importanta de vitaminele A, C, fier, calciu, magneziu, potasiu, antioxidanti si mentol. Infuzia cu parti aeriene de menta este delicioasa, racoritoare, trateaza eficient indigestia, diareea, greata, balonarea si amelioreaza simptomele afectiunii cunoscute de multi ca intestin iritabil. Are si efecte antivirale, antibacteriene, relaxante, expectorante, racoritoare. Este eficient in tratarea infectiilor virale digestive si respiratorii, ajuta la tratarea herpesului, este un tonic nervos eficient.
Ceaiul de tei
Ceaiul de tei este poate cel mai cunoscut calmant si emolient natural. Florile de tei sunt bogate in quercetina, kaempferol, procyanidin, tanini, uleiuri esentiale, antioxidanti si nu numai. Este un remediu eficient in tratarea afectiunilor respiratorii: bronsite, traheite, laringite. Are proprietati antispastice, reduce crampele intestinale si favorizeaza eliminarea gazelor.
Ceaiul de merisor
Infectiile urinare sunt cele mai frecvente afectiuni si pot lovi in orice sezon. Ceaiul obtinut din parti aeriene de merisor este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste. Are proprietati bactericide, antivirale, diuretice, antiinflamatoare, astringente, expectorante, antitusive si expectorante. Este utilizat cu succes in tratarea infectiilor tractului urinar cu E coli dar si a infectiilor sezoniere virale.